Compromitterende telefoontap Sarkozy mag gebruikt worden

© AFP

Een Frans hof van beroep heeft donderdag bepaald dat afgeluisterde telefoongesprekken tussen de vroegere Franse president François Sarkozy en zijn advocaat Thierry Herzog legaal zijn, zo heeft raadsman Paul-Albert Iweins van de conservatieve politicus bekendgemaakt.

gjs

In een onderzoek in een ander dossier rond de tijd dat Sarkozy in 2012 vergeefs probeerde in het Elysée te blijven, lieten onderzoeksrechters de telefoon van de toenmalige president afluisteren. Het bleek dat de voorman van de UMP en zijn advocaat Herzog hadden geprobeerd van Gilbert Azibert, een hoge magistraat bij het Hof van Cassatie, hadden geprobeerd informatie te verwerven omtrent de affaire-Bettencourt en die onder het geheim van het onderzoek viel.

In ruil voor de verkregen informatie zou Sarkozy de magistraat hebben beloofd tussen te komen voor een prestigieuze post in Monaco. Maar beiden hebben hun slag niet thuis gehaald.

Het leverde de zestigjarige Sarkozy een gerechtelijk onderzoek naar onder meer actieve corruptie op.

De politicus ontkent iets te hebben mispeuterd, zijn verdediging ging in beroep tegen het aanwenden van de telefoontaps. Op één punt na ging het hof van beroep echter akkoord met het afluisteren zodat het in november in de koelkast belande onderzoek in principe kan hernemen en Sarkozy voor de correctionele rechtbank te zullen belanden.

Meester Iweins kondigde al aan het arrest voor het Hof van Cassatie te zullen brengen.

Niettemin dreigt de aanslepende procedure een domper te zetten op de presidentiële ambities van Sarkozy in 2017.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie