Litouwer leidt na ‘koninginnenrit’ in Vierdaagse van Duinkerke

Litouwer leidt na ‘koninginnenrit’ in Vierdaagse van Duinkerke

Foto: AFP

De 24-jarige Spanjaard Omar Fraile Matarranz (Caja Rural) heeft zaterdag de koninginnenrit in de 61e Vierdaagse van Duinkerke (cat. 2 BC), met start in Lestrem en aankomst na 178,7 kilometer in Cassel, gewonnen. De Nederlander Maurits Lammertink werd tweede, voor de Estlander Alin Jakin. Frederik Backaert eigende zich de vijfde plaats toe.

De Fransman Byran Coquard werd in de leiderstrui slechts elfde en Edward Theuns, die tweede stond in het klassement, finishte als negentiende. De 29-jarige Litouwer Ignatas Konovalovas is zo de nieuwe leider. Hij heeft 20 seconden voor op Coquard. Backaert is ook in het algemeen klassement als vierde op 0:35 beste Belg. Theuns is weggezakt naar de zevende plaats op 0:56

Al vrij vroeg in de wedstrijd zonderden Tim De Troyer, Benoit Jarrier, Quentin Jauregui, Alexandre Blain, Quentin Pacher en Jeremy Leveau zich af van de rest. Zij slaagden erin een maximale voorsprong van 4:35 bijeen te fietsen. De kopgroep spatte daarna helemaal uit elkaar. Het was aan Quentin Jauregui en Quentin Pacher om als leidersduo de laatste drie ronden, of 43 kilometer, aan te snijden. Achter hen sloegen Alexandre Blain en Benoit Jarrier de handen in elkaar. Het peloton volgde op 1:10. Op 33 kilometer van de eindmeet kregen Jauregui en Pacher het gezelschap van Benoit Jarrier, Angel Madrazo, Christian Mager en Alexandre Blain. Jauregui en Madrzo mochten de twee laatste ronden aanvatten met 0:25 op hun vorige metgezellen, maar ook de grote groep volgde daar niet ver achter. Op 26 kilometer van de finish smolt alles samen en kon het gevecht voor de roze trui echt beginnen.

De Letlander Alo Jaikin probeerde het op 15 kilometer van de eindmeet maar hij werd opnieuw ingelopen. Het sein dan voor Lammertink om, met nog 9 kilometer te rijden, in de aanval te trekken. Achter hem kraakten zowel Coquard als Theuns. Lammertink leek te gaan winnen, maar uit het niets kwam plots Omar Fraile Matarranz opduiken en die ging in de laatste 400 meter nog over de Nederlander.

Zondag valt het doek met een rit tussen Cappelle la Grande en Duinkerke, over een afstand van 171 kilometer. Waarschijnlijk wordt Konovalovas dan de eerste Litouwer op de erelijst.

Corrigeer