Stripthemapark Comics Station Antwerp opent in 2016

Stripthemapark Comics Station Antwerp opent in 2016

Foto: rr

Antwerpen 2018 / Antwerpen -

Het thema- en belevingspark voor Belgische stripfiguren Comics Station Antwerp zal in het voorjaar van 2016 haar deuren openen. Onder meer Suske en Wiske en Urbanus zullen er achttien jaar lang tentoongesteld kunnen worden. De financiering is rond en de bouwaanvraag werd recentelijk ingediend, zo is maandag aangekondigd.

Drie voormalige Studio 100-medewerkers vatten het plan op om een strippark te openen in de minder gebruikte achterkant van het station Antwerpen-Centraal. Dat idee wordt nu meer concreet, nu de financiering rond is en de bouwaanvraag werd ingediend.

Het projectvoorstel omvat - op een oppervlakte van zowat 6.000 m2 - permanente tentoonstellingen van stripfiguren van De Kiekeboes, Suske en Wiske, Urbanus, Jommeke, Lucky Luke en De Smurfen. De internationaal verfilmde figuur Kuifje wordt niet permanent opgenomen, al wordt daar wel over nagedacht voor eventuele, tijdelijke projecten.

Themazones

Het gebouw zelf wordt een meerlagige constructie in de grote glazen koepel achteraan. Enerzijds komt er een kleinere, interactieve expo, voornamelijk bedoeld voor toeristen. Voor een breder publiek is er een deel met themazones, waar voor elk personage een ruimte wordt voorzien, met een hoofdattractie en bijkomende activiteiten.

“We willen geen lange wachtrijen voor de 40 tot 50 activiteiten, die de bezoekers kriskras kunnen aandoen. Tegelijkertijd zullen zowat 2.000 personen binnen kunnen”, zegt een van de managers, Wim Hubrechtsen. “Per jaar denken we aan zowat 200.000 bezoekers. Vermoedelijk bedraagt de toegangsprijs minder dan 20 euro”, klinkt het.

Het project, ter waarde van “minimaal 9 miljoen euro”, is in handen van stripuitgeverij WPG en de investeringsgroep Vermec. Tegen het voorjaar van 2016 zou het gebouw opengaan, en dit voor vermoedelijk achttien jaar, de duurtijd van de concessie die de NMBS heeft toegezegd. Over de concrete vergoeding werden geen details gegeven.

Antwerpen stripstad

“Er komt een nieuwe beleving in de stad in een van de mooiste monumenten van de stad. De komst van Comics Station Antwerp zet Antwerpen als stripstad verder in de verf. Het project wordt belangrijk voor het toerisme, maar ook voor de buurt rond het Kievitplein, zodat er meer dynamiek aan deze kant komt”, zei Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio