Vlaamse Visveiling wil grotere erfpacht vismijnsite

Vlaamse Visveiling wil grotere erfpacht vismijnsite

Er moet geld komen voor de verhuis van het Vlaams Instituut voor de Zee, zodat er een nieuwe vismijn kan worden gebouwd. Foto: efo

Oostende -

De Vlaamse Visveiling wil een groter gebied op de Oosteroever om een nieuwe vismijn te bouwen. De stad Oostende steunt de vraag, maar het is de Vlaamse regering die op zoek moet naar geld.

Na de fusie van de Oostendse en Zeebrugse vismijnen tot de Vlaamse Visveiling (VLV) in 2010 bleef het enkele jaren windstil rond de bouw van de nieuwe vismijn in Oostende. Maar sinds kort zijn er pakhuizen afgebroken in de Haringstraat en nieuwe vergund. Oostende gaf ook een sloop- en bouwvergunning voor de grote vismijnhal.

Maar de VLV heeft slechts erfpacht voor een zone die loopt tot het midden van de (overdekte) Vismijnlaan. ‘Er is een probleem voor de toegang voor vrachtwagens tot het nieuwe gebouw. Die toegang is, omwille van regels van voedselveiligheid, niet meer mogelijk zoals het nu gebeurt. De toegang zou het best gebeuren via de Wandelaarkaai’, zegt schepen Johan Vande Lanotte (SP.A).

VLIZ over vier jaar weg

De stad heeft oor naar de uitbreiding van de erfpachtovereenkomst tot de Wandelaarkaai, waardoor de VLV ook plaats kan voorzien voor de vrachtwagens die vis vervoeren. Dat betekent dat ook het gebouw aan de Wandelaarkaai tegen de vlakte gaat. In een eerste fase moeten de instanties met kantoren vooraan aan de kaai verhuizen. ‘Daar stellen zich niet zoveel problemen. Maar de erfpacht zou ook uitgebreid moeten worden naar de gebouwen van het Vlaams Instituut voor de Zee’, aldus Vande Lanotte. ‘Wij vragen nu aan de Vlaamse regering een oplossing. We hebben daar vertrouwen in, want het staat in het regeerakkoord. Nu moeten de centen gevonden worden om het VLIZ te verhuizen. Dat zou dit jaar moeten opgelost worden.’ Hij benadrukt dat het VLIZ niet snel moet verhuizen: ‘Ze moeten pas over een viertal jaar weg, maar het moet nu wel geregeld worden zodat de eerste fase van de bouw kan starten. Ik verwacht ook niet dat de bouw van de vismijn in het gedrang komt, maar er moet nu wel een oplossing komen voor de ruimte voor toelevering.’

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio