KAA GENTREPORTAGEBUITEN DE LIJNEN - AA Gent-spelers halen voordeel uit mentale begeleiding door Eva Maenhout

‘Heel blij met mental coach’

Brecht Dejaegere had veel baat bij de gesprekken met Eva Maenhout (inzet). Foto: Photo News

Gent -

In deze cruciale Play-off 1-weken kan de spanning wel eens de kop opsteken. Een gesprek met een mental coach is dan geen overbodige luxe. Sinds dit seizoen kunnen de spelers van de eerste ploeg daarvoor terecht bij Eva Maenhout.

Francky Dury was de eerste trainer bij AA Gent die er een sportpsycholoog bijhaalde, maar het duo verdween weer gelijktijdig. Op vraag van voorzitter Ivan De Witte werd mental coach Eva Maenhout, die al actief was bij de jeugd, in december vorig jaar bij de technische staf gehaald om de spelers van de A-kern op psychologisch vlak mee te begeleiden. Dat ze een meerwaarde betekent voor de spelers, bleek al snel. Brecht Dejaegere kwam er meteen voor uit dat de gesprekken een bijzonder positieve invloed hebben op hem als persoon en als voetballer.

‘Ik had te maken met heel veel stress. Eva merkte op dat ik te veel bezig was met wat moet. ‘Je moet niet, je mag. Iedereen weet dat jij je best doet’, zei ze. Dat voelde als een verlossing aan voor mij. Vroeger zat ik ook in met de commentaren die ik kreeg. Nu kan ik het sneller van me afzetten.’

Dejaegere voelt zich zo op zijn gemak bij Eva Maenhout, dat hij zich maar moeilijk kan inbeelden op een dag zonder de mental coach bij een andere club aan de slag te gaan.

‘Ik heb al dikwijls gezegd dat ik haar ga meenemen als ik ooit ergens anders ga voetballen. Of ze akkoord zou zijn, weet ik niet. Dat is misschien een stapje te ver’, lacht Dejaegere, die lang niet de enige is die gebaat is met de mental coach bij AA Gent.

Ook Danijel Milicevic vroeg al advies. ‘Net voor we naar Spanje vertrokken op winterstage, had ik een goed gesprek met Eva. Ik vroeg haar raad in verband met slapen voor en na een wedstrijd. Zo wil ik scherp zijn voor de match, maar dan mag ik niet te lang slapen.’

Renato Neto stond naar eigen zeggen in het begin wat sceptisch tegenover een sportpsycholoog.

‘Ik had nog nooit gewerkt met een mental coach, maar de eerste keer dat ik met Eva sprak, voelde dat aan als een opluchting. Je kan met haar praten alsof je met je beste kameraad spreekt. Nu ben ik heel blij dat ze hier is.’

Ook Rami Gershon geloofde aanvankelijk niet in het nut van een mental coach, tot hij twee jaar geleden in Israël revalideerde van een blessure.

‘Ik kwam toevallig in contact met een mental coach. Ik zei hem vlakaf dat ik er niet in geloofde. Na twee, drie tips raakte ik dan wel overtuigd. Dat heeft me heel goed gedaan. Ik blijf dan ook in contact met die mental coach via Skype. Ik ben tevreden dat Eva op dezelfde manier werkt. Ik ben zeker ook enthousiast over haar’, besluit Gershon.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio