Redactrice Hanne trouwt in september en heeft nog heel wat te regelen. Tijdens de organisatie van haar grote dag houdt ze je op de hoogte van wat er leeft in de wereld van bruiden, ringen en bloemen.

Seks & Relaties

Zo hou je je manieren voor, tijdens en na een trouwfeest

Zo hou je je manieren voor, tijdens en na een trouwfeest
Je trouwfeest hoort plezierig te worden met enkel wat positieve stress. Maar hoeveel invloed krijgen je ouders, wat doe je met zatte nonkels en met welk cadeau maak je een goede indruk? Wasbar-duo Yuri Vandenbogaerde en Dries Henau geven tips aan de hand van twaalf prangende vragen.

Hoe selecteer je de genodigden?
‘Eerst en vooral: trouwers moeten hun eigen ding doen. Als jullie ouders het feest betalen, kan je hen moeilijk geen inbreng geven wat de gastenlijst betreft. Maar als de trouwers opdraaien voor alle kosten, dan mogen ze kiezen wie ze uitnodigen zonder enig schuldgevoel’, steekt Yuri van wal. ‘De receptie is een mogelijk compromis voor mensen die je vaag kent of verre familieleden. Dan is iedereen is blij: zij omdat ze uitgenodigd zijn, jullie omdat je er meer uithaalt dan dat deze gasten je kosten.’

Wat als mensen zichzelf uitnodigen op je trouwfeest?
‘Mensen horen zichzelf niet uit te nodigen voor je feest. Als het toch gebeurt, wimpel je hen het best vriendelijk af. Zeg bijvoorbeeld dat de uitnodigingen nog niet zijn verstuurd. Het heeft geen zin om gedetailleerd uit te leggen waarom ze er niet bij zullen zijn, want zo’n discussie kan je missen in de aanloop naar je huwelijk. Vraag je ze toch tegen je zin, dan zijn het zeker die genodigden die je op het feest extra stress zullen bezorgen’, zeggen de jongens.

Welk geldbedrag neem je mee naar een huwelijksfeest?
Geef je graag een envelop, dan moet je er volgens Dries en Yuri aan denken dat je eigenlijk je eten en drinken betaalt en tegelijk ook iets cadeau wil doen. ‘Daarom is 75 euro per persoon een mooi bedrag. Geef echter altijd volgens wat je kan en als je echt wil opvallen, kies dan voor een vreemd bedrag zoals 111 euro. Zoiets herinneren de trouwers zich nog lang na het feest’, klinkt het.

Hoe praktisch zijn rekeningnummers?
‘Koppels die geld willen ontvangen kunnen een rekeningnummer op hun uitnodiging vermelden’, zegt Yuri. Dit heeft veel voordelen. Een daarvan is dat de gasten achteraf kunnen bepalen wat ze schenken. ‘Krijg je frieten en pintjes in het jeugdhuis waar het koppel elkaar leerde kennen of eet je vijf gangen in een kasteel? De stijl van het feest brengt duidelijkheid over het bedrag je zal storten’, klinkt het. Als je niets hebt om af te geven op de dag zelf, raadt Yuri aan om een kaartje met felicitaties te voorzien als extraatje. En als mensen niet storten? Dan mag je volgens hem gerust een reminder zenden.

Hoe begroet je het bruidspaar en hoe neem je afscheid?
‘De genodigden houden het bij voorkeur kort, reken zo’n dertig seconden om ‘hallo’ te zeggen en een cadeau af te geven. Het koppel heeft nog een hele rij mensen te begroeten’ zegt hij. Dries en Yuri hebben ook een gouden tip voor de genodigden: ‘Ga niet zelf praten met de bruid en bruidegom, ze komen zelf wel als ze er zin in hebben. Het trouwens geen schande om als koppel een hele avond bij je beste vrienden te staan’, klinkt het. Ze voegen eraan toe dat het afscheid op een trouwfeest niet uitgebreid hoeft en zelfs overbodig is. ‘Als je danst en er komt om twee uur ’s nachts een deel van de familie afscheid nemen, dan verstoren ze de sfeer. Als je nog met een twintigtal mensen bent, kan je uiteraard wel iets langer gedag zeggen.'

Is een save the date verplicht?
Alles begint bij een save the date. Deze hoeft niet noodzakelijk opgestuurd te worden. ‘Je beste vrienden houden zich sowieso vrij en de rest kan je een sms’je sturen. Dat drukt de kosten. Het heeft een groot voordeel: de mensen die je er graag bij wil zijn lang genoeg op voorhand geïnformeerd. Ze kunnen dus hun vakantie eerder of later plannen en voorrang geven aan jouw feest als ze uitnodigingen krijgen.’

Wat zet je op je uitnodigingen?
‘Het adres van de feestzaal en jullie namen moeten er uiteraard op, maar vermeld ook een dresscode. Doe je dat niet, dan is chique stadskledij - lees: geen shorts! - de norm. Vermeld ook zeker een RSVP op je uitnodiging met een uiterlijke datum waarop mensen kunnen laten weten of ze al dan niet komen. Herinner hen eraan indien nodig’, aldus de twee heren. ‘Zorg ook dat je ook meegeeft wanneer en waarvoor de mensen worden verwacht. Als gast respecteer je uiteraard het tijdslot van de receptie. Maak je naast een papieren uitnodiging ook een site, zorg dan dat niet al je info online staat. Niet iedereen kan zomaar op internet. Het zinnetje ‘gelieve allergieën op voorhand mee te delen’, is ook belangrijk. Zo kan de keuken er alvast rekening mee houden. Kan er ook nog bij: of speeches en zotte stoten al dan niet wenselijk zijn.’

Wat als je geen openingsdans wil?
Niet iedereen is tuk op een openingsdans, maar volgens het duo verwachten de genodigden -wel een dans van het paar. ‘Voor de trouwers is het nu eenmaal een goed moment om het dansfeest voor open te verklaren’, zegt hij. ‘Niet zo traditioneel? Dan kan je typische moves van jezelf erin leggen. Het hoeft ook niet lang te duren, na een (halve) minuut kan je al mensen op de dansvloer roepen. Tip voor gasten: neem een zakdoek mee, want emotioneel wordt het zeker.’

Hoe ga je om met iets te kritische genodigden?
‘Je jurk is niet helemaal mijn ding’, ‘De muziek kan beter’ of ‘Mijn trouwfeest zou ik anders aanpakken’,... Op je huwelijksdag wil je geen kritiek krijgen. Je hebt er zo lang naar toe geleefd en je best gedaan om alles tot in de details te plannen. Gasten mogen eerst en vooral blij zijn dat ze mee mogen feesten. ‘Als dit soort opmerkingen toch voorkomen, dan kan je ze counteren met een gevat grapje’, zegt Yuri. ‘Ik wil mijn outfit nog kunnen dragen’, kan je bijvoorbeeld zeggen als je in een broekpak trouwt en iemand daar commentaar op heeft. Spreek op voorhand ook goed af met je dj wat wel en niet kan. Mensen met verzoekjes zijn niet jouw maar zijn probleem.

Wat met dronken gasten?
Op menig trouwfeest mag je een hele avond gratis drinken, maar dat kan wel eens gênante situaties opleveren. Een trucje om het niet zover te laten komen? ‘Als iemand bekend staat om het feit dat hij of zij zich graag laat gaan, vraag dan aan een andere genodigde om subtiel een oogje in het zeil te houden. Gasten kunnen ook gewoon een glas water achterover kappen tussen elk alcoholisch drankje om het risico op beschamende momenten te verkleinen. Voorzie eventueel een shuttle van en naar het hotel voor de mensen die in de buurt van de zaal blijven overnachten, dan raakt iedereen veilig in bed. Geen shuttledienst, voorzie als gast dan zelf alternatief om thuis te raken’, aldus Dries en Yuri..

Hoe ziet het ideale bedankje eruit?
‘Doe na het feest de moeite om mensen te bedanken, eventueel door hen een kaartje toe te zenden. Dit werkt in beide richtingen: de genodigden mogen evenzeer een kaartje sturen naar de trouwers om hen te bedanken voor de fijne avond. Mensen mogen elkaar over het algemeen meer bedanken’, weet Yuri.

De huwelijksreis
‘Op huwelijksreis moet je allesbehalve je manieren houden’, lachen de jongens. ‘Probeer gewoon niet meteen naar andere mooie mannen of vrouwen te kijken. Op dat moment moet je eigenlijk alleen oog hebben voor je partner. Het is ook beter om meteen na je trouwfeest op huwelijksreis te vertrekken, zo vermijd je bezoekjes van familieleden die je nog eens uitgebreid proficiat komen wensen. De eerste dag van je huwelijksreis is het niet erg om veel je mails en Facebook te checken. Het is net leuk om nieuwe filmpjes en foto’s van vrienden te zien verschijnen.’

Meer tips om je manieren te houden in verschillende situaties vind je in 'Hou Je Manieren', verkrijgbaar in de boekhandel voor 19,99 euro.

Corrigeer