Mama

Waarom baby’s beter niet op hun zij slapen

Waarom baby’s beter niet op hun zij slapen

Foto: Shutterstock

Eén op de vijf baby’s in Vlaanderen heeft in het eerste half jaar van hun leven een afgeplat achterhoofd door op hun rug te slapen. Volgens de Franse pediater Thierry Marck kan je dit vermijden door kleintjes op hun zij te leggen. Vlaamse kinderartsen vinden dat echter gevaarlijk, zo schrijft De Morgen.

Sinds 1990 wordt aangeraden om je baby op zijn of haar rug te laten slapen om het risico op wiegendood te verkleinen. En dat helpt, want in de jaren negentig werden de cijfers van deze doodsoorzaak teruggeschroefd. Dat is goed nieuws, al brengt deze slaaphouding een ander, meer esthetisch probleem met zich mee: door het vele liggen krijgen de baby’s tijdelijk een plat achterhoofd.

De Franse pediater Thierry Marck, verbonden aan het Necker-kinderziekenhuis in Parijs, beweert in een nieuw boek dat je baby’s ook gewoon op hun zij mag laten slapen. Zijn werk kreeg de toepasselijke titel ‘Mon bébé ,’aura pas la tête plate’ en zorgt voor de nodige commotie bij Belgische artsen.

Volgens Vlaamse kinderartsen is dat allesbehalve een goed idee. Volgens Hilde Van Hauthem, voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde, kunnen baby’s die op hun zij liggen heel makkelijk op hun buik rollen. ‘Dat kan wiegendood veroorzaken’, zegt ze in de krant. Ook op de website van Kind en Gezin wordt het belang van een rugligging beklemtoond.

Daar staat letterlijk dat ouders hun baby vanaf de geboorte op de rug moeten leggen om te slapen om het kind een veilige slaaphouding aan te leren. Buik- en zijligging worden als risicovol omschreven.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees