Jacht op vossen geopend maar schieten mag niet

Jacht op vossen geopend maar schieten mag niet

Het is voorlopig verboden om te jagen op zwijnen, wilde eenden, konijnen, houtduiven, vossen en andere wilde dieren die schade kunnen aanbrengen aan gewassen of pluimvee doden. De Raad van State heeft na een klacht van natuurbeschermers de bijzondere jacht immers verboden, zodat er voorlopig geen enkel wild dier mag neergeschoten worden.

Het jachtseizoen is al een tijdje gesloten. Enkel via een speciale vergunning kan men nog toestemming krijgen om bepaalde wilde dieren te bejagen. Om schade te voorkomen aan landbouwgewassen, weiden of eigendommen. Of voor de bescherming van fauna en flora, de instandhouding van natuurlijke habitats of de veiligheid van het luchtverkeer.

Via de bijzondere jacht kan men mits speciale vergunning wilde zwijnen, herten, moeflons, grauwe ganzen, Canadese ganzen, wilde eenden, kieviten, konijnen, vossen en houtduiven schieten.

Zo zou er vanaf vandaag en dat tot 14 oktober op vossen kunnen gejaagd worden. ‘De jacht is geopend, maar schieten mag niet’, zeggen jagers.

‘De openingstijden van de bijzondere jacht werden immers vernietigd werden door de Raad van State, omdat de Vlaamse Regering hiervoor onvoldoende rechtsgrond vindt in het Jachtdecreet. Daardoor kan er geen bijzondere jacht meer uitgeoefend worden, in afwachting van een wetgevend initiatief van het Vlaams Parlement en een nieuw besluit van de Vlaamse Regering’, zegt Dorien Degreef van Hubertus Vereniging Vlaanderen

En dus is het voorlopig verboden om vossen, wilde zwijnen of ander wild te schieten, zelfs al vernietigen die gewassen of bijten ze kippen of konijnen dood.

‘Het schorsen van de bijzondere jacht is vooral slecht nieuws voor landbouwers. Onder meer konijnen, houtduiven, everzwijnen en Canadese ganzen kunnen enorme schade berokkenen aan de landbouwgewassen. Om deze schade te voorkomen, doen landbouwers vaak beroep op jagers’, zegt Degreef.

‘Daarnaast is het sluiten van de bijzondere jacht slecht nieuws voor het Vlaamse Gewest en de belastingbetaler. Wildschade zal niet meer kunnen worden verhaald op de jagers, aangezien zij in de wettelijke onmogelijkheid verkeren om dreigende wildschade te voorkomen. Schadelijders zullen zich tot het Vlaamse Gewest moeten richten.’

De Vlaamse regering maakte intussen al een nieuw decreet klaar, laat minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) weten. Het Vlaams Parlement buigt er zich binnenkort over. Tot dan mag er geen schot meer gelost worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees