Vlaamse kasseien worden gemaakt door Indiase kinderen

Vlaamse kasseien worden gemaakt door Indiase kinderen

Foto: yd

Een van de meest verkochte kasseistenen op de Belgische markt, ‘kandla grijs’, komt uit Budhpura, India, waar kinderarbeid schering en inslag is. Dat blijkt uit onderzoek van de krant De Standaard.

In Parana-Budhpura, een cluster van dorpjes in India, zijn kinderen bezig met hamer en beitel. Ze kappen kinderkopjes. Vaak vanaf hun achtste of tiende jaar. Voor werkelijk elk huisje en op elke hoek van de straat, zelfs vlak bij schooltjes, liggen er hopen steenafval uit de plaatselijke steengroeves gedumpt, klaar om er kasseien van te maken.

Per dag kunnen de kinderen er zo’n vijftig tot honderd maken. Daarvoor krijgen ze 1 tot 2 roepie per stuk, of enkele euro’s per dag. U betaalt er algauw 15 tot 20 euro per vierkante meter voor.

KINDERARBEID TOT IN ONS LAND

Heel wat Belgische importeurs doen gretig zaken in Budhpura, zo blijkt uit onderzoek van de krant De Standaard. Dat doen ze niet rechtstreeks, maar via Indiase leveranciers die de kasseistenen bij lokale handelaren aankopen, die op hun beurt de steen rechtstreeks bij de gezinnen en kinderen ophalen.

Ga het maar eens na op de websites van Belgische verkopers van natuursteen: als zij de Indiase zandsteen ‘kandla grey’ of ‘kandla grijs’ verkopen - en zo zijn er veel, te veel om op te sommen - dan komt die zogoed als zeker uit Budhpura. De kasseistenen zijn honderd procent voor export bestemd, en dan nog bijna alleen voor de Noord-Franse, Britse én Belgische markt.

Misschien liggen de stenen wel op uw oprit of terras. Zeker is dat de terrassen op de Oude Markt van Leuven, het kerkplein van Merelbeke en voetpaden in tal van steden er vol mee liggen.

‘EIGENLIJK VERMOEDDEN WE DE KINDERARBEID AL LANG’

‘Ik zal niet zeggen dat alle kandla grey uit Budhpura komt, maar toch zeker 80 procent’, erkent Herwig Callewier. Hij is zaakvoerder van Beltrami en voorzitter van de Federatie voor Belgische Natuursteengroothandels (Febenat). In het verleden, zegt hij, werd de typische, grijze natuursteen uit de Condroz gehaald. ‘Maar die Indiase steen lijkt er goed op en kan zeker drie keer goedkoper worden aangekocht.’

‘Met Beltrami doen we ons best. Wij gaan een paar keer per jaar naar India om poolshoogte te nemen. Lang niet alle bedrijven doen dat. Er zijn er zelfs veel die niet beseffen waar de steen in hun aanbod precies vandaan komt.’ Callewier zucht: ‘Eigenlijk vermoedden we allang dat in Budhpura kinderarbeid bestaat. Alleen hebben we er met de sector nooit iets aan gedaan.’

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees