Gent gaat verkeersdata uitwisselen met Google

Gent - Stad Gent gaat een akkoord sluiten met internetgigant Google om verkeersdata uit te wisselen. Gent krijgt de gegevens die weggebruikers doorgeven via de Google-app Waze. De internetgigant krijgt in ruil toegang tot de open data van Stad Gent. Het is een belangrijke stap voor het invoeren van het Mobiliteitsplan volgend jaar, waarmee de Stad een hele reeks doorgangswegen gaat knippen. Hoe sneller die aanpassingen in Google Maps komen, hoe minder mensen voor verrassingen komen te staan.

'Wat Google krijgt van ons zijn open data die sowieso al voor iedereen beschikbaar zijn', zei schepen Filip Watteeuw (Groen) in de commissie Mobiliteit. Het Amerikaanse bedrijf krijgt toegang tot de open data interface van GIPOD (generiek informatieplatform openbaar domein) en de databank van AGIV (Agentschap voor geografische informatie Vlaanderen), die informatie bevatten over de wegenwerken in Gent. 

Hierdoor kunnen de gegevens over wegenwerken, omleidingen en aanpassingen in het Gentse wegennet binnenkort sneller in Google Maps opgenomen worden. Een belangrijke stap in aanloop naar het nieuwe circulatieplan voor de Gentse binnenstad, dat op heel wat plaatsen de wegsituatie zal veranderen. 

'Door dit akkoord bereiken we in één klap een pak mensen. Google Maps heeft een zeer groot bereik', zei Watteeuw in de commissie Mobiliteit. 'Het zal van cruciaal belang zijn dat fabrikanten van routeplanners en GPS-toestellen snel en adequaat de wijzigingen in de verkeerscirculaite doorvoeren in hun producten, zodat bezoekers via de juiste weg hun bestemming kunnen bereiken of hun vervoerskeuzes kunnen aanpassen.

Floating car data

In ruil voor het akkoord met Google krijgt Stad Gent gratis toegang tot de gegevens die de internetgigant verzamelt over het Gentse wegennet via Waze. Dat is een app die een slimme gps combineert met input van een sociaal netwerk van gebruikers die ongevallen, files, wegenwerken, omleidingen... kunnen signaleren aan andere weggebruikers.

Deze informatie staat beter bekend als Floating Car Data en kost normaal gezien handenvol geld', klinkt het in het akkoord dat eind deze maand wordt voorgelegd aan de Gentse gemeenteraad, die het akkoord nog moet goedkeuren. 'Door het filteren en automatiseren van de verspreiding van deze informatie, kunnen bewoners en bezoekers adequaat geïnformeerd worden via de website, Twitter en de verkeersgeleidings-borden langs de weg als er zich abnormale verkeerssituaties voordoen.&

Een mondiale speler als Google is normaal gezien heel erg moeilijk bereikbaar voor stadsbesturen. Een samenwerking bevestigt de positie van Gent op de geloofwaardigheidskaart qua E-strategy en bewijst dat haar inspanningen inzake mobiliteit al lonen', klinkt het nog.

Concurrentiële voordeel

De samenwerking met Google is een stap in de ontwikkeling van het Gentse verkeerscentrum. De stad wil, naar analogie van het Vlaamse Verkeerscentrum, een eigen Gents centrum uitbouwen waarmee het verkeer in de stad geanalyseerd en gestuurd kan worden bij drukke evenementen, files of ongevallen. Het centrum is al een tijd in opstart en werd onder andere tijdens het Lichtfestival al uitgetest, maar is nog volop in opbouw.

Het enige concurrentiële voordeel dat Google uit de deal met Stad Gent is een persbericht, zei Watteeuw na opmerkingen van Sami Souguir (Open Vld) en Sven Taeldeman (sp.a) in de commissie. 'Er is afgesproken dat er een persbericht over de samenwerking verstuurd kan worden binnen de drie maanden na het sluiten van deze overeenkomst. Google mag de samenwerking ook vermelden op zijn site. Maar ik denk dat dit een faire deal is.

Gent werkt overigens nog samen met een hele reeks andere mobiliteitsbedrijfjes en -organisaties: met Be-Mobile voor de gegevens van het Lichtfestival, met iMinds voor de routes van de parkeerwachters, met de UGent voor verkeersmetingen via bluetooth, met gps-fabrikant TomTom, met de Arteveldehogeschool, Odissee, LUKA en met Waylay voor een project van de automatische interpretatie van verkeersgegevens.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio