Beruchte nachtvlinder duikt op in ons land

Beruchte nachtvlinder duikt op in ons land

Foto: Johan Vandeplas

In het Vlaams-Brabantse Nieuwrode is voor het eerst in ons land een nachtvlinder gezien die in Zuid-Europa berucht is voor schade aan graan- en maïsstengels. 'Wellicht is het exemplaar hier via transport geraakt en is het omwille van ons koeler klimaat geen blijver', zegt Natuurpunt.

Een foto van het dier circuleerde al enkele weken op de website www.waarnemingen.be en werd pas recentelijk op naam gebracht als 'Sesamia nonagrioides'. De nachtvlinder heeft drie Engelse namen, maar nog geen Nederlandse variant omdat de soort nooit eerder in België of Nederland werd waargenomen.

Natuurpunt suggereert het dier 'Zuidelijke graanboorder' te noemen, verwijzend naar de schade die de rupsen er in stengels van graan, maïs en andere landbouwgewassen veroorzaaken. 'Ook in Afrika, waar deze vlinder wijdverbreid is, worden diverse landbouwgewassen aangetast', zegt Wim Veraghtert (Natuurpunt Studie). 'Precies omdat het een schadelijke soort is, is deze vlinder al goed onderzocht door wetenschappers, vooral vanuit bestrijdingsoogpunt. De vlindersoort is trouwens de reden waarom we een ggo-uitzondering hebben in Europa.'

Door de koude winters is het zo goed als onmogelijk dat de soort zich hier kan vestigen, al voorspellen klimaatmodellen dat wel tegen 2050. Momenteel vormt Bordeaux de noordelijke grens.

Een opvallende verschijning is de nachtvlinder alvast niet, de soort is vrij egaal, lichtbruin met een donkere veeg over de voorvleugel. De soort behoort tot de familie van de uiltjes, een van de grootste nachtvlinderfamilies in ons land.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S