De hindernissen van Loïc Nottet op weg naar Songfestival-winst

Onze landgenoot Loïc Nottet, amper 19 jaar oud, vertegenwoordigt België vanavond tijdens de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival van zaterdag in Wenen. Hij krijgt er flink wat concurrentie, maar de bookmakers én de kenners zijn positief.

Het Eurovisiesongfestival blaast dit jaar 60 kaarsjes uit. Een feesteditie dus in het Oostenrijkse Wenen en volgens de bookmakers en de kenners eentje waar ons land ook van de partij zal zijn. Want om er te geraken, moet Loïc Nottet vanavond vol aan de bak in de eerste halve finale.

De opdracht van de 19-jarige Belg is bij de eerste tien eindigen in zijn halve finale, waaraan zestien landen deelnemen. Daarbij opvallend veel Oost-Europese landen, wat volgens kenners wel eens in het nadeel van onze landgenoot zou kunnen uitdraaien. Toch is zijn nummer goed genoeg, klinkt het .

Een bekende deelnemer in die eerste halve finale is Trijntje Oosterhuis, de Nederlandse kandidate met haar naveldiep decolleté als voornaamste aandachtstrekker. En moest het je vanavond nog interesseren na het zien van die outfit: haar liedje is ook niet slecht.

Ook de Finse deelnemers zijn nu al berucht. De groep Pertti Kurikan Nimipäivät staat vanavond op het podium met een liedje van slechts anderhalve minuut: Aina Mun Pitää. Niet alleen is dat een van de kortste nummers ooit op het Songfestival, bovendien wordt het gebracht door een punkband die bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking.

Bekijk hier alle deelnemers aan de eerste halve finale.

Donderdag staat de tweede halve finale op de agenda. Daarin zien we onder meer de aan haar benen verlamde Monika Kuszynska uit Polen, die In the name of love zal zingen vanuit haar rolstoel. Ook Duitsland komt dan in actie, maar niet met de gekozen kandidaat. Andreas Kümmert won de nationale selectie, maar live op televisie bedankte de man voor de eer om naar het Songfestival te gaan. Hij vond zich er als bescheiden muzikant niet klaar voor en dus kreeg de tweede, Ann Sophie, het ticket voor Wenen.

Australië

Voor de allereerste keer mag Australië, dat aan de andere kant van de wereld ligt, deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Popster Guy Sebastian is met een grote delegatie naar Wenen gereisd om zijn hit Tonight Again te zingen. Goed om weten: zelfs als Sebastian zaterdag wint, verhuist het Songfestival volgend jaar niet naar down under. In dat geval mag het wel nog een keer deelnemen.

Volgens de bookmakers eindigt onze landgenoot vanavond op de derde plaats in zijn halve finale en mag hij zaterdag dus meedoen in de finale. Een finale waarin hij niet kansloos is, denkt onder meer Songfestival-kenner André Vermeulen.

Winst van ons land op het Eurovisiesongfestival zou een hele stunt zijn, want in 60 jaar lukte dat nog maar éénmaal.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees