Commentaar

Hans Jacobs: 'België is wereldtop in taekwando dankzij Laurence Rase'

Hans Jacobs: 'België is wereldtop in taekwando dankzij Laurence Rase'

Jaouad Achab Foto: RIA Novosti

Belgium’s got talent. Neen, geen Italiaanse paaldanser die even meedoet aan een talentenjacht in België, maar wel enkele nieuwe Belgen die in hun land hun draai vonden en sportprijzen pakten. Jaouad Achab, wereldkampioen, en Si Mohamed Ketbi, vicewereldkampioen, zijn de Marouane Fellaini of Vincent Kompany van het Belgische taekwondo. Dat wil zeggen: wereldtop in hun vak, met dichte of verre Afrikaanse roots. Volgend jaar maakt vooral uithangbord Achab kans op een olympische medaille in Rio en in zijn zog kloppen heel wat jonge taekwondoka’s op de poort naar Brazilië met al een vracht medailles op internationale (jeugd)kampioenschappen in hun koffer. In de luwte heeft het Belgische taekwondo zich een jaar voor de Spelen opgewerkt tot de top – op het afgelopen WK taekwondo was België zevende in de medaillestand – en zit het niet alleen gebeiteld voor Rio 2016 maar ook voor Tokio 2020.

Is dat toeval? Ja, want de eerste voorwaarde voor talent zijn de juiste genen – zie bijvoorbeeld naar Kim Clijsters en Justine Henin, twee wereldtoppers die toevallig in hetzelfde tennistijdperk werden geboren. Neen, want talent wordt pas toptalent in de juiste topsportomgeving. Centraal in het taekwondosucces staat Laurence Rase. Gewezen Europees kampioene taekwondo, medailles op wereldkampioenschappen, ervaring met Olympische Spelen, rechten gestudeerd aan de universiteit van Luik, diploma politieke wetenschappen aan de universiteit van Antwerpen, en nu topsportverantwoordelijke van de Vlaamse taekwondobond. Rase haalde Achab van een Brusselse school waar hij tegen wil en dank automechanica studeerde en als zeventienjarige tussen twaalfjarigen zat toen hij net uit Marokko in België toekwam. Zij liet hem het nut inzien om naar de topsportschool in Wilrijk te trekken, waar hij in een omgeving zit die topsport ademt en waar hij kan trainen met de andere taekwondotoppers. Zonder haar had Achab er misschien al de brui aan gegeven omdat hij zich niet goed in zijn vel voelde in Brussel.

Rase is nogmaals het bewijs dat ex-topsporters in het topsportbeleid moeten worden geïntegreerd, wat nog veel te weinig gebeurt. Eén anekdote typeert de juiste vrouw op de juiste plaats. Lanzarote, Club La Santa, de olympische stage in het najaar van 2014. Rase geeft een tv-ploeg van de openbare omroep een veeg uit de pan: dat ze heel wat olympiërs maar niet haar atleten filmden. Terwijl bij haar wel de enige sporter rondliep die in 2014 een gouden medaille op een internationaal kampioenschap van een olympische discipline had behaald en hij zeker aandacht verdiende. Ze had gelijk.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.