Loïc Nottet zingt België naar finale Songfestival

België staat aanstaande zaterdag in de finale van het Eurovisiesongfestival in Wenen. Onze landgenoot Loïc Nottet, amper 19 jaar oud, bezorgde België dinsdagavond tijdens de eerste halve finale de verhoopte finaleplaats.

België zit zo voor het eerst sinds 2013 in de finale van het Songfestival. Toen eindigde Roberto Bellarosa vijftiende met Love Kills.

Loïc Nottet trad als derde op, net voor Nederland in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival vanuit de Wienerstadthalle in Wenen. De opdracht van de jonge Belg om bij de eerste tien te eindigen in de eerste halve finale, waaraan zestien landen deelnemen, is geslaagd.

Maandag werden al vijftig procent van de punten uitgedeeld door de vakjury’s van de zestien deelnemende landen én van de rechtstreeks geplaatste finalisten Spanje, Frankrijk en Oostenrijk.

‘Tiende plaats in finale’

Loïc Nottet uit het Waalse Courcelles is een voormalige deelnemer aan The Voice Belgique. In Vlaanderen kwam Loïc Nottet niet één keer op tv met het nummer waarmee hij vanavond in de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival een plaats in de finale wist te bemachtigen. Maar in Wenen zijn z’n kansen verre van slecht. ‘De bookmakers zien Rhythm Inside in de finale op een tiende plaats eindigen’, aldus Songfestival­kenner André Vermeulen.

Deze tien van de zestien landen van de eerste halve finale gaan door naar de grote finale op zaterdag:

1) Armenië – Genealogy met ‘Face The Shadow’

2) Albanië – Elhaida Dani met ‘I’m Alive’

3) Roemenië – Voltaj met ‘De La Capat/All Over Again’

4) Rusland – Polina Gagarina met ‘A Million Voices’

5) Hongarije – Boggie met ‘Wars For Nothing’

6) Griekenland – Maria Elena Kyriakou met ‘One Last Breath’

7) Estland – Elina Born & Stig Rästa met ‘Goodbye To Yesterday’

8) Georgië – Nina Sublatti met ‘Warrior’

9) Servië – Bojana Stamenov met ‘Beauty Never Lies’

10) België – Loïc Nottet met ‘Rhythm Inside’

Nederland, Moldavië, Finland, VJR Macedonië, Wit-Rusland en Denemarken misten de boot naar de grote finale.

Tweede halve finale

Donderdag staat de tweede halve finale op de agenda. Daarin zien we onder meer de aan haar benen verlamde Monika Kuszynska uit Polen, die In the name of love zal zingen vanuit haar rolstoel. Ook Duitsland komt dan in actie, maar niet met de gekozen kandidaat. Andreas Kümmert won de nationale selectie, maar live op televisie bedankte de man voor de eer om naar het Songfestival te gaan. Hij vond zich er als bescheiden muzikant niet klaar voor en dus kreeg de tweede, Ann Sophie, het ticket voor Wenen.

Het Eurovisiesongfestival blaast dit jaar 60 kaarsjes uit. Ook voor België zal het dit jaar dus een feesteditie worden.

Hier kan u het optreden van Loïc Nottet nog eens bekijken:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees