Marghem verzweeg bom onder verlenging Doel 1

© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een advies van de Raad van State maakt het zo goed als onmogelijk om de kerncentrale Doel 1 snel te heropenen. Minister van Energie Marie-Christine Marghem heeft het advies bovendien wekenlang verzwegen, zo blijkt nu.

wwi

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) kampt al langer met juridische problemen rond de verlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2. Een poging om uit het juridische moeras te raken via een wet met retroactieve kracht, werd afgeblokt door de Raad van State. Nu blijkt dat de Raad van State nog veel verder gaat in zijn kritiek. De Raad zegt voor het eerst onomwonden dat er een internationale consultatie én een nieuw milieueffectenrapport nodig is om de centrale Doel 1, die sinds 15 februari is gesloten, te heropenen. Anders schendt de regering internationale verdragen en Europese richtlijnen.

Daarmee wordt Marghems wetsontwerp, dat de centrales open zou houden zonder die tijdrovende procedures, bijna helemaal onderuit gehaald. De achterpoortjes die de Raad in eerdere adviezen suggereerde, zijn gesloten. Doel 1 heropenen voor de volgende winter wordt juridisch zo goed als onmogelijk.

Merkwaardig is dat de minister het advies al sinds 8 mei kent, maar toch doorzette met haar wetsontwerp om de kerncentrales zonder die procedures te heropenen. De minister verzweeg de kritiek, tot de Conferentie van voorzitters, het bestuur van de Kamer, haar gisteren dwong om het rapport vrij te geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer