Notaris veroordeeld voor medewerking aan hypotheekfraude

© Photo News

Een notaris uit Wellen is door de correctionele rechtbank van Tongeren veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen maanden en een boete van 2.750 euro, omdat hij heeft meegewerkt aan een geval van hypotheekfraude. Hij hielp twee mannen die appartementen in Oostende tweemaal met winst doorverkochten.

Op 17 december 2009 kocht een Nederlander twee appartementen in de Beeldhouwerstraat in Oostende voor 95.000 euro om die bijna onmiddellijk door te verkopen voor 220.000 euro aan een Genkenaar die als stroman fungeerde. De zaak van de dubbele verkoop kwam aan het licht, toen de Oostendse Dienst voor Huisvesting merkte dat twee appartementen op zeer korte tijd tweemaal verkocht werden. Op enkele uren tijd was de waarde van de appartementen meer dan verdubbeld.

Met behulp van vervalste loonstaten en bankuittreksels kon de Genkenaar een zelfstandig kredietkantoor uit Peer ertoe overhalen om hem een hypothecaire lening van 210.000 euro te geven om de appartementen te kopen. In werkelijkheid had hij echter niet de financiële middelen om het hypothecaire krediet terug te betalen.

De Nederlander verklaarde de plotse waardevermeerdering door het feit dat hij met zijn firma de appartementen zou renoveren. Dit gebeurde echter niet. Na een jaar werd de hypothecaire lening stopgezet en werden de appartementen voor 75.000 euro verkocht. Met de constructie wilden de Nederlander en de Genkenaar het geld van de lening opstrijken.

Alle betrokken partijen, inclusief de notaris en de bankier, moesten zich komen verantwoorden voor de rechtbank. De eigenaar van het kredietkantoor werd vrijgesproken, omdat de valse documenten niet van echt te onderscheiden waren. De notaris werd wel veroordeeld, omdat hij moest weten dat hij meewerkte aan het tot stand komen van een valse constructie.

De correctionele rechtbank verklaarde ook de 210.000 euro verbeurd.