100 jaar geleden: Zeppelin ontploft boven Gent

100 jaar geleden: Zeppelin ontploft boven Gent

Een impressie van de ramp, die twee inwoners van Sint-Amandsberg het leven kostte.

Gent / Melle / Merelbeke -

Honderd jaar geleden, in de nacht van 6 op 7 juni 1915, werd de Duitse zeppelin LZ 37 ter hoogte van de Palinghuizen getroffen door een Britse piloot. De zeppelin stortte neer op Sint-Amandsberg: een deel op het klooster van de zusters van de Visitatie, een deel tussen de kerk en het gemeentehuis. Het drama kostte behalve de Duitse bemanning ook twee Gentenaars het leven. Een tentoonstelling met unieke blikvangers, zoals een replica van het vliegtuig van piloot Reginald Warneford, herdenkt het oorlogsdrama.

Donkerbruin als de rechte koker van een rupslarve, met twee spitsstaande ooren, stak het scherp af op den wonderbaarlijken avondhemel. (…) Al de buren stonden buiten, eenigen met opera-kijkers, luid pratend over het vreemd verschijnsel: ‘Een zeppelin’, melden heden de nieuwsbladen.

De Gentse schrijfster Virginie Loveling beschreef in haar Oorlogsdagboek 1914-1918 treffend met welke verwondering de Gentenaars keken naar de eerste zeppelins die over de stad zweefden. Een zeppelin was een stijf, sigaarvormig luchtschip dat bestond uit een licht aluminium skelet, met daarin zakken gevuld met een licht gas. Het schip is genoemd naar de grote pionier ervan, graaf Ferdinand von Zeppelin, die zich volledig op het project had gestort na zijn vervroegde pensionering uit het leger.

In 1900 had de eerste proefvlucht plaats. De vlucht duurde slechts achttien minuten: de LZ 1 moest landen met technische problemen. Maar dankzij gestage verbeteringen aan de technologie kon de zeppelin stilaan langere vluchten uitvoeren. Dat wekte de interesse van het Duitse leger. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zette Duitsland zeppelins in om Engeland – vooral Londen en omstreken – te bombarderen. Er werden honderden missies uitgevoerd. De Duitse zeppelins wierpen tienduizenden kilo’s bommen af op vijandelijke gebied.

De Britten ontdekten al snel hoe ze zich tegen die luchtschepen konden verdedigen. Want ze waren zo kwetsbaar als ze groot waren. Het kwam er gewoon op aan ze in brand te schieten. Dat was precies wat de Britse piloot Reginald Warneford honderd jaar geleden deed met de zeppelin die boven Gent zweefde. Frederik Vanderstraeten en Piet Dhanens schreven er een gedetailleerd verslag over in hun boek Luchtschip Ontploft Boven Gent.

Klik hier en lees meer in De Gentenaar van vrijdag 22 mei 2015.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio