Weg voor nieuwe verbrandingsoven ligt open

Kampenhout / Haacht -

De kans wordt groter dat de verbrandingsoven die Recover Energy wil bouwen, er komt. De vernietiging van de bouwaanvraag is ongedaan gemaakt.

Via de actiecomités Stop de Oven en Kampenhout-Sas Ademt proberen lokale actievoerders al jaren het project tegen te houden. Nog niet zolang geleden zag het er voor de actievoerders goed uit toen in het Provinciciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) uitdrukkelijk werd opgenomen dat er geen verbrandingsactiviteiten aan het Sas mochten gebeuren; met goedkeuring van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA).

Die situatie lijkt nu helemaal omgedraaid. Terwijl de stedenbouwkundig ambtenaar besliste geen bouwvergunning af te leveren aan Recover Energy, werd zijn beslissing nu door de Raad voor Vergunningsbetwistingen ongedaan gemaakt.

Het oorspronkelijke PRUP werd tenietgedaan, het nieuwe ligt op tafel en het openbaar onderzoek loopt nog twee maanden. Binnen de drie maanden moet de stedenbouwkundig ambtenaar een nieuw advies uitbrengen. Dit terwijl het oude en nieuwe PRUP amper verschillen vertonen.

‘Dit ziet er niet goed uit. Wij zijn als gemeentebestuur altijd openlijk tegen de oven geweest’, zegt Stefan Vandevenne (N-VA), schepen van Milieu in Kampenhout. ‘In het oude en nieuwe PRUP staat duidelijk dat er geen afvalverbrandende activiteiten aan het Sas mogen komen.’

Bert Francois van Kampenhout-Sas Ademt ziet het gevaar. Toch zegt hij: ‘Laten we nog niet panikeren, een milieuvergunning is nog altijd nodig. Maar ik geef toe dat de situatie voor ons voorlopig niet gunstig is. En natuurlijk komen de vakantiemaanden eraan. Mensen hebben dan minder tijd om bezwaar aan te tekenen. We moeten blijven proberen, we mogen niet opgeven. Maar als andere afvalverwerkende bedrijven in de zone A1 een bouw- en milieuvergunning krijgen zoals in het nieuwe PRUP vermeld, ligt de weg voor de oven volledig open. Ik vind het vooral spijtig dat de politiek geen rekening houdt met de 25.000 handtekeningen die we verzamelden tegen de oven. Bovendien neemt de ambtenaar een autonome beslissing.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees