Eresaluut voor vergeten soldaat

Een Amerikaanse delegatie bracht hulde aan het graf van Karel Roegiers. Foto: mye

Eeklo -

Een Amerikaanse delegatie bracht in Eeklo een eresaluut aan het graf van Karel Roegiers die sneuvelde tijdens het Ardennenoffensief.

Vandaag en zondag is het Memorial Day Weekend waarbij de Belgische afdeling van The American Overseas Memorial Day Association (AOMDA) hulde brengt aan de soldaten en vliegeniers die in de Tweede Wereldoorlog tijdens de bevrijding van Europa sneuvelden.

Daarbij worden niet enkel de drie grote Amerikaanse militaire kerkhoven in ons land aangedaan, maar worden ook acht alleenstaande graven van Amerikaanse soldaten bezocht voor een eresaluut. Gisteren vond zo'n saluut voor de eerste keer plaats op de stedelijk begraafplaats van Eeklo.

Daar ligt Karel Roegiers begraven. ‘In 1919 was Karel met zijn vader uitgeweken naar Amerika’, vertelt Kurt De Sutter van de Waarschootse afdeling van de Nationale Strijdersbond van België.

‘Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak ging hij bij het Amerikaanse leger om te gaan vechten in Europa. Hij is waarschijnlijk gesneuveld op 18 december 1944 in de buurt van Bastogne tijdens het Ardennenoffensief. De familie had toen de keuze om hem te begraven op een Amerikaans militair kerkhof of op zijn geboorteplek en het is dat laatste geworden.’

Omdat AOMDA tot voor kort geen weet had van het graf van Roegiers, werd in Eeklo nooit een eresaluut gebracht. Tot gisteren dus. Na het neerleggen van bloemen op zijn graf, werd het Belgisch en Amerikaans volkslied gezongen, werd ook The Last Post geblazen en werd een minuut stilte gehouden.

‘Dit is een veeleer informeel saluut, maar het is de bedoeling om dit vanaf volgend jaar op een plechtiger manier te doen’, klonk het bij de associatie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio