Bart Swings wordt tweede in Colombiaanse afvallingskoers

Bart Swings wordt tweede in Colombiaanse afvallingskoers

Foto: BELGA

Op de tweede dag van het Open Sudamericano de Patinaje in het Colombiaanse Cali is Bart Swings als tweede geëindigd tijdens een afvallingswedstrijd skeeleren over twintig kilometer. Swings moest op het wegparkoers rond de Patinodromo Mundialista alleen de Nieuw-Zeelander Peter Michael voor zich dulden. De Colombiaan Alex Cujavante werd derde.

Michael, ploeggennot van Swings bij Powerslide, geldt als specialist in afvallingswedstrijden. Bovendien is hij zeer vertrouwd met de wat ruwere manier van koersen van de Colombianen; hij woonde enkele jaren in Cali. In Europa komt die aanpak hem regelmatig te staan op waarschuwingen. Swings tracht in deze races zoveel mogelijk in de kop van het peloton te rijden om de mogelijke gevolgen van duw- en trekpartijen te voorkomen.

Het Powersllde-koppel beheerste vrijdagavond (plaatselijke tijd) de race. Bij de vrouwen won de Colombiaanse Kelly Martinez.

Swings en Michael zijn in Cali om de Colombianen tegenstand te bieden in hun voorbereiding op de Panamerikaanse Spelen. Dat is voor hen het hoogtepunt van het zomerseizoen. De wereldkampioenschappen zijn dit jaar pas in november in Taiwan. Omdat het schaatsseizoen dan al is begonnen, zal Swings daar ontbreken. Michael, ook een beloftevolle schaatser, heeft daarover nog geen beslissing genomen.

Na de slotwedstrijd van zondag keert Swings terug naar Europa. Hij is dan net te laat om in het “eigen” Leuven mee te doen aan het Belgische kampioenschap marathon. Bij wijze van uitzondering ontbreekt zijn naam dan ook op de startlijst.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.