Boonen start niet meer in Giro: ‘Hij heeft niets meer te winnen’

Boonen start niet meer in Giro: ‘Hij heeft niets meer te winnen’

Foto: BELGA

Tom Boonen (Etixx-Quick Step) komt zaterdag niet aan de start van de veertiende rit in de Giro. Dat zegt ploegmanager Patrick Lefevere. ‘Het is genoeg geweest, hij heeft niets meer te winnen’, klinkt het bij Etixx-Quick Step.

De Giro op Sportwereld.be

Het klassieke voorjaar van Tom Boonen kwam vroegtijdig ten einde na een zware schouderblessure. De 34-jarige Boonen gooide zijn kalender om en maakte dit jaar zijn debuut in de Giro. Voornamelijk om kopman Rigoberto Uran te ondersteunen, maar Boonen liet zich eerder al ontvallen dat deze Giro bijzonder zwaar is. ‘Als ik tot het einde meerijd, moet ik ergens kunnen winnen. Anders is het zinloos’, klonk het toen.

De komende dagen krijgt het peloton voornamelijk bergritten, in de sneeuw, voorgeschoteld. ‘We willen niet dat Boonen ziek wordt’, verklaart Lefevere. ‘Hij sukkelt nu al en beetje met een verkoudheid. Het was enkele dagen beter, maar door het slechte weer van de voorbije dagen, steekt die opnieuw de kop op. Bovendien wordt er ook alleen maar slecht weer (koude, sneeuw) voorspeld de komende dagen in de bergen, dus herstellen zal moeilijk zijn. Het is genoeg geweest, hij heeft niets meer te zoeken in deze Giro. Je zag al in Turkije dat zijn conditie goed was en dat is nu alleen maar verbeterd.’

Of Lefevere tevreden is over zijn kopman die einde contract is bij Etixx-Quick Step? ‘Hij heeft zijn werk gedaan en Uran bijgestaan waar hij kon. Alleen, in die chaotische finales waarbij klassementsploegen met drie à vier renners hun leider naar voren loodsen zie je dat het moeilijk is voor hem om mee te sprinten.’

Lefevere laat verder nog weten dat Tom Boonen mogelijk meedoet aan de Ronde van België. Die start vanaf woensdag. ‘Als hij goed recupereert hopen we hem aan de start te krijgen van de Ronde van België. Alleen hebben we daarvoor de toestemming nodig van de Giro-organisatie en de UCI-commissaris. Die hebben we voorlopig nog niet’, aldus Lefevere. Boonen wil zich klaarstomen voor de Europese Spelen en het BK volgende maand.

Externe links
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.