Fit & Gezond

Stoppen met roken loont, ook op oudere leeftijd

Stoppen met roken loont, ook op oudere leeftijd

Oudere rokers denken vaak dat het kwaad al geschied is. Maar experts benadrukken dat het nooit te laat is om te stoppen met roken. Foto: katrijn van giel

Ook voor wie ouder is dan 60 of al een eerste poging achter de rug heeft, loont het om alsnog te stoppen met roken. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) maant de overheid aan om ook voor wie een tweede poging waagt, de meest doeltreffende medicatie terug te betalen.

Oudere rokers denken vaak dat het kwaad al geschied is en stoppen nog weinig uitmaakt. Ook bij Tabakstop kennen ze het fenomeen maar al te goed. ‘We krijgen regelmatig verstokte rokers aan de lijn die ervan overtuigd zijn dat het geen zin meer heeft om op hun leeftijd de sigaret nog af te zweren’, zegt Suzanne Gabriëls, manager tabakspreventie van de Stichting tegen Kanker.

Maar dat klopt eigenlijk niet, zo bewijst nu ook nieuw internationaal onderzoek, uitgevoerd bij maar liefst 500.000 proefpersonen en recent gepubliceerd in de British Medical Journal. De studie toont aan dat rokers van boven de zestig dubbel zoveel kans hebben op een hartinfarct of hartstilstand. Wie na zijn zestigste nog rookt, loopt het risico om 5,5 jaar vroeger te sterven dan niet-rokers.

Experts benadrukken dat het eigenlijk nooit te laat is om te stoppen met roken. ‘Zelfs een zeventiger kan nog jaren winnen en zijn levenskwaliteit gevoelig verhogen’, zegt Gabriëls. ‘Ook voor iemand met kanker is het beter om niet meer te roken, onder andere omdat behandelingen dan beter werken.’

Ook voor wie eerder al tevergeefs probeerde te stoppen met medicatie, is er nog hoop. Lees meer in Het Nieuwsblad van zondag 24 mei.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees