Tommelein wil zwartwerk bestrijden door redelijke vergoeding voor wie wat bijverdient

‘Bijklussen moet kunnen tot 500 euro per maand’

‘Bijklussen moet kunnen tot 500 euro per maand’

Foto: Bart Dewaele

Staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein (Open VLD) heeft een nieuw voorstel om het zwartwerk te bestrijden: hij stelt voor om iedereen belastingvrij of tegen een lager tarief te laten bijklussen tot 500 euro per maand. Dat zou ook het vrijwilligerswerk vooruit helpen.

Bijklussen voor buren, familie of een vereniging moet kunnen in ruil voor een redelijke vergoeding in het witte circuit. Dat zegt staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Bart Tommelein. Hij wil daarvoor een nieuw systeem opzetten, zodat mensen die al een voltijdse job hebben makkelijker kunnen bijverdienen. ‘Wie zich engageert als coach in een sportclub of als vrijwilliger voor het Rode Kruis moet daarvoor op een redelijke manier vergoed kunnen worden, en niet via een uitbetaling in het zwart.’

Wie vandaag bijklust, wordt daar vaak zwaar op belast als hij dat in het wit wil doen. In veel gevallen moet men zelfs zelfstandig worden in bijberoep, wat een hele administratieve rompslomp met zich meebrengt. Tommelein wil daar een oplossing voor bieden: een nieuw systeem met een beperkte administratie. Fiscaal denkt hij ook aan een vrijstelling van belastingen of een aangepast lager tarief, zoals ook voor de nieuwe flexi-jobs in de horeca zal bestaan.

Volgens zijn woordvoerster Margot Neyskens denkt Tommelein aan een vrijstelling tot zo’n 500 euro per maand, 6.000 euro per jaar dus. Een groot contrast met de schamele 32,71 euro per dag, of 1.308,38 euro per jaar die vrijwilligers nu mogen bijverdienen.

Lees meer details in Het Nieuwsblad op Zondag van 24 mei.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees