Mechels parket daagt Skype voor rechter

Mechels parket daagt Skype voor rechter

Telecombedrijf Skype moet zich voor de rechter verantwoorden omdat het Mechelse speurders heeft geweigerd een gesprek onder criminelen mee te laten volgen.

Bij een onderzoek naar het Armeense criminele milieu merkten speurders van het Mechelse gerecht in 2012 dat twee verdachten bewust voor dit gratis communicatieplatform kozen. Ze bespraken onder andere de levering van verboden of gestolen goederen.

Belgische telecomwet

De onderzoeksrechter besloot bij Skype de toegang tot de gesprekken te vorderen. Omdat het bedrijf op Belgisch grondgebied telecomdiensten aanbiedt, valt het ook onder de Belgische telecomwet, luidde de redenering. Bovendien waren de twee verdachten die de speurders wilden volgen Belgen en bevonden ze zich in ons land. Aan alle voorwaarden om toegang te krijgen, leek dus te zijn voldaan.

Maar Skype weigerde. Het argumenteerde dat het geen telecomoperator is in ons land en dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld Proximus of Telenet niet onder de Belgische regels valt. Het bedrijf zei ook dat het technisch onmogelijk is om toegang te geven tot de gesprekken.

Correctionele rechtbank

Daarop begon het parket van Mechelen een onderzoek. Persrechter Theo Byl bevestigt dat de raadkamer het dossier heeft doorverwezen naar de correctionele rechtbank’.

De strafzaak doet denken aan de veroordeling van Yahoo eind 2013. De conclusie was toen dat buitenlandse telecom¬aanbieders, zoals Yahoo en Skype, moeten samenwerken met het Belgische gerecht.

Corrigeer

Meest recent - Online Leven