Alleen mama’s praten babytaal

© Shutterstock

Vrouwen die in contact komen met een baby beginnen vaak met een hoog stemmetje te praten, mannen veranderen hun stem nauwelijks. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan Washington State university.

vwh

Papa’s passen hun stemhoogte nauwelijks of niet aan als ze tegen baby’s praten. Moeders en andere dames doen dat wel. Dat concluderen wetenschappers van de universiteit aan de hand van geluidsopnames die ze op anderhalf jaar tijd maakten bij elf traditionele Amerikaanse gezinnen.

Zo’n verhoogd stemmetje, dat kortweg Motherese wordt genoemd, heeft volgens wetenschappers een belangrijke functie. Mama’s die met een hoog stemmetje praten, zouden meer de aandacht van kleintjes trekken en zo hun leerproces stimuleren.

‘Dit is geen tekortkoming van vaders’, zegt hoofdonderzoeker Mark VanDam. ‘Integendeel: de ouders zijn complementair. ‘Het basisidee is dat moeders de aanzet geven voor een intieme manier van praten, terwijl papa’s meer demonstreren welke taal de kleintjes zullen nodig hebben in de buitenwereld’, klinkt het in The Guardian. VanDam gelooft dat de leeftijd en het geslacht van het kind ook de interacties van de vader kan beïnvloeden.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie