Regering maakt 25 miljoen euro vrij voor verkiezingen Burundi

Regering maakt 25 miljoen euro vrij voor verkiezingen Burundi

Onrust in Burundi. Foto: EPA

De Burundese regering heeft 44 miljard Burundese frank vrijgemaakt (ongeveer 25 miljoen euro) om de presidents- en parlementsverkiezingen van 5 tot 26 juni te financieren. Dat zegt een officiële bron.

De regering maakt het geld vrij nadat België, Nederland en Zwitserland op 11 mei hadden aangekondigd hun electorale steun voorlopig niet uit te keren. De steun was in totaal goed voor ongeveer 80 procent van de nodige middelen. Gevraagd werd om de verkiezingen uit te stellen, omdat niet voldaan was aan ‘de minimumvoorwaarden’. Een deel van de bevolking komt sinds 26 april op straat vanwege de aankondiging van president Pierre Nkurunziza om zich een derde keer verkiesbaar te stellen.

Het geld dat Burundi vrijmaakte voor de verkiezingen zal de staatsschuld met 28 miljard Burundese frank doen toenemen. Verder worden 15 miljard budgettaire kredieten geannuleerd voor het kabinet van de president en voor verschillende ministeries. Eén miljoen ten slotte is afkomstig uit ‘andere inkomsten’, zo blijkt uit het presidentieel decreet voor de ‘Financiering van de verkiezingen 2015’.

Corrigeer

MEER NIEUWS