Grootste vijand van hooikoortslijders rukt op naar België

Grootste vijand van hooikoortslijders rukt op naar België

Foto: rr

De komende jaren zullen ons land en Europa meer en meer ingepalmd worden door alsemambrosia, een plant die hevige allergische reacties veroorzaakt bij mensen met hooikoorts. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek.

Alsemambrosia - ambrosia artemisiifolia voor de kenners - is een Noord-Amerikaanse plant die aan een hevige opmars bezig is richting onze contreien. Dat is de conclusie van een onderzoek dat Britse, Franse en Oostenrijkse wetenschappers gevoerd hebben. Tegen 2050 zouden er viermaal zoveel planten te vinden zijn als nu het geval is.

Vooral voor wie aan hooikoorts lijdt, is de komst van de plant een slechte zaak. Hij veroorzaakt jeukende ogen, rhinitis en een piepende ademhaling. Op termijn dreigt de woekerplant een grotere boosdoener te worden dan de bij ons bekende verspreiders van pollen, zoals gras.

Momenteel is de plant al nadrukkelijk aanwezig in onder meer Frankrijk, Italië en Nederland. Daardoor duurt het hooikoortsseizoen bij onze Noorderburen twee maanden langer dan vroeger het geval was. De plant gedijt momenteel goed in Europa door de opeenvolging van warme zomers door een warme herfst.

Volgens de onderzoekers zullen in heel Europa de komende decennia meer en meer van die planten opduiken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees