Led Zeppelin ontkent dat intro van ‘Stairway to Heaven’ is gejat

Led Zeppelin in 1973 Foto: BELGAIMAGE

De Britse hardrockband Led Zeppelin heeft officieel ontkend dat de intro van zijn roemrucht epos ‘Stairway to Heaven’ gejat is van Spirit, wat deze Amerikaanse groep voor de rechtbank wel claimt. De groep geeft wel toe dat ‘een van de beste bands in de geschiedenis genoemd te worden’ en dat zijn leden ‘uitzonderlijk getalenteerd zijn’.

Bassist Mark Andes en de erven van Randy California, de toenmalige gitarist van Spirit, trokken vorig jaar naar de rechtbank, schrijft het Amerikaanse Classic Rock Magazine . Ze zeggen dat de akoestische intro van Stairway to Heaven, een van de meest legendarische rocksongs ter wereld, gepikt was een Spirit-compositie met de naam Taurus. Stairway to Heaven werd in 1971 uitgebracht op het album Led Zeppelin IV, Taurus dateert van drie jaar eerder.

Medley

Andes voert aan dat gitarist Jimmy Page en de andere leden van de Led Zeppelin (de naam is uit een uitvinding van The Who-drummer Keith Moon) Taurus in 1968 tijdens de eerste Amerikaanse tournee van Led Zeppelin hadden gehoord.

Jimmy Page, Robert Plant en John Paul Jones, de nog levende bandleden van Led Zeppelin, hebben in documenten aan een Californische rechtbank ontkend het auteursrecht met voeten te hebben getreden. Of ze zeggen onvoldoende kennis te hebben om op de beschuldigingen te antwoorden. Wel geven de Britten toe tijdens optredens in 1968 en 1969 een medley te hebben gespeeld waarin een track van Spirit stak.

‘Uitzonderlijk getalenteerd’

Het juridische document van de leden van Led Zeppelin mag dan wel een ernstig antwoord zijn, de leden van de Britse rockband zijn erin geslaagd om er toch wat humor in te smokkelen. Op een pagina wuiven ze zichzelf alle lof toe.

De beklaagden geven toe dat Led Zeppelin een van de grootste bands in de geschiedenis genoemd wordt en dat de groepsleden uitzonderlijk getalenteerd waren en zijn.’ Maar voor de rest ontkennen ze elke beschuldiging, staat er nog.

Co-auteurschap

Het is niet de eerste keer dat Led Zeppelin ervan wordt beschuldigd leentjebuur te hebben gespeeld. Het gevolg was dat credits voor co-auteurschap werden togekend aan liedjes als Whole Lotta Love, The Lemon Song en Babe I’m Gonna Leave You.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees