Belgisch luchtruim opnieuw geopend voor beperkt aantal vluchten

Het Belgische luchtruim is sinds 14 uur opnieuw geopend voor een beperkt aantal vluchten. De luchtverkeersleiding Belgocontrol kampte sinds 9.30 uur met een stroompanne door een overspanning van het elektriciteitsnet. Daardoor werd het hele Belgische luchtruim ontruimd. De eerste vluchten van en naar de Belgische luchthavens zijn ondertussen vertrokken.

De gedeeltelijke heropening van het Belgische luchtruim, na een urenlange storing bij luchtverkeersleider Belgocontrol, betekent dat ook het luchtverkeer van en naar Brussels Airport stilaan weer op gang zal kunnen komen. De heropstart heeft voorlopig evenwel slechts betrekking op twintig procent van het luchtverkeer. De eerste vlucht van op Brussels Airport, richting het Amerikaanse Newark, is ondertussen vertrokken, zo meldt de luchthaven op Twitter.

'We verwachten een graduele heropstart' van het luchtverkeer van en naar Brussels Airport, voegt woordvoerster Anke Fransen toe.

Op de website van de luchthaven zijn ondertussen nog enkele vertrokken vluchten verschenen, terwijl op het grote bord in de vertrekhal bij de eerste vluchten de woorden 'boarding' of 'final call' verschijnen. Volgens de website zijn ook de eerste vliegtuigen geland.

Het heropstarten van het systeem van de luchtverkeersleiding komt er vroeger dan verwacht. Eurocontrol en Brussels Airport hadden eerder aangekondigd dat er minstens tot 17.30 uur geen vluchten meer zouden vertrekken of landen. Maar om 14.00 uur heeft Belgocontrol het Belgische luchtruim opnieuw geopend voor een beperkt vliegverkeer.

Voorrang

In principe wordt voorrang gegeven aan de vliegtuigen die al in de lucht zijn en over Belgisch grondgebied moeten, en volgen dan de landende vliegtuigen. De vertrekkende vluchten komen pas daarna aan de beurt, afhankelijk van de capaciteit, luidt het. Het is de Europese luchtverkeersleider Eurocontrol die beslist welke vluchten eerst uitgevoerd worden.
De bedoeling is om het vliegverkeer langzaamaan opnieuw op volle capaciteit te krijgen.

Meer dan honderd vluchten geschrapt

Sinds de stroompanne woensdagochtend kon er geen enkele vlucht vertrekken of landen. Dat liet Anke Fransen van Brussels Airport weten. 'Sommige vliegtuigen werden omgeleid naar andere luchthavens. Andere vluchten werden geschrapt.  De woordvoerster van Brussels Airport liet om 12.45 uur nog weten dat ondertussen in totaal 147 vluchten van en naar de luchthaven werden geannuleerd, en 32 omgeleid naar andere luchthavens. Brussels Airport heeft op haar website alle geannuleerde vluchten opgelijst. 

Luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft ondertussen al 24 vluchten moeten schrappen door de problemen bij Belgocontrol. Dat meldde de luchtvaartmaatschappij op haar website. Het ging voornamelijk om vluchten van en naar Zaventem of Charleroi. Acht andere vluchten werden omgeleid naar Rijsel, Eindhoven of Parijs.

Oorzaak

De stroompanne waardoor het Belgische luchtruim woensdag volledig gesloten werd, is veroorzaakt door overspanning op het elektriciteitsnet.

Rondleiding Brussel

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines organiseert een sightseeing-tour voor passagiers die gestrand zijn in Zaventem door de stroomonderbreking. De rondrit in Brussel duurt 1,5 uur en vertrekt om 15 uur, zo meldt de maatschappij op Twitter.

Crisiscentrum

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airport opende een crisiscentrum om gestrande reizigers op te vangen. Honderden passagiers die op een vliegtuig zaten te wachten om op te stijgen vanop Zaventem, werden opnieuw naar de transitzone gebracht. Brussels Airport raadt passagiers op haar website aan om hun vluchtstatus online op te volgen en contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.

Het is de eerste keer dat dit probleem zich voordoet in België. 

OPROEP. Wordt uw  reis gedwarsboomd door de stroompanne? Of zit u vast op de luchthaven. Laat het ons weten en bezorg ons uw foto's en filmpjes. 

Volg hier al het luchtverkeer live.

Corrigeer

MEER NIEUWS