Aan deze studietips heb je misschien nog nooit gedacht

Aan deze studietips heb je misschien nog nooit gedacht

Foto: SS

Hoe dichterbij de examens komen, hoe groter de verleiding wordt om je met je cursussen op te sluiten in je studeerkamer. Maar om je hersens optimaal te laten functioneren, zijn er slimmere manieren. Met deze zes eenvoudige tips verloopt het studeren en afleggen van examens heel wat efficiënter.

Hardop studeren

Het is misschien een beetje gek om tegen jezelf te praten, maar als je informatie hardop voorleest is er 50 procent meer kans dat je er na de eerste keer lezen iets van onthoudt. Geblokte leerstof hardop herhalen is ook de ideale voorbereiding voor een mondeling examen, net als een presentatie oefenen voor de spiegel.

Kauwgom of parfum gebruiken

Dit lijkt een gekke tip, maar als je vlak voor je examen eenzelfde parfum opspuit als tijdens het blokken, wordt je geheugen opnieuw geactiveerd. Als je niet zo van geurtjes houdt: ook met het kauwen van eenzelfde kauwgom bereik je het effect.

Luisteren naar de juiste muziek

Hoewel het niet voor iedere student is weggelegd, toch heeft studeren met muziek enkele voordelen. Zo houdt achtergrondmuziek je alerter tijdens het studeren en kan het ritme van muziek je motiveren om door te werken. Kies je muziek wel zorgvuldig: instrumentale (klassieke) nummers zijn het meest stimulerend en het minst afleidend. Een op voorhand samengestelde playlist is ook rustgevender dan switchen tussen radiozenders en cd’s. Zet de muziek ook niet te luid, je mag jezelf nog horen denken.

De inhoudstafel van buiten leren

Wie efficiënt wil studeren moet leren selecteren en structureren, zoals weten welke delen van de cursus belangrijk zijn en welke niet en samenvattingen maken van de leerstof. Een ideaal hulpmiddel daarbij is de inhoudstafel: houd die tijdens het studeren altijd bij de hand of leer hem zelfs van buiten.

Op het lettertype letten

Als je samenvattingen uittypt, kies dan voor het lettertype Times New Roman. Er is natuurlijk een reden waarom dit het meest gebruikte lettertype ter wereld is: lezen gaat het snelste met dit lettertype.

Wandelen voor een examen

Het is algemeen geweten dat je tijdens het blokken regelmatig een kwartiertje moet pauzeren. Na anderhalf tot twee uur studeren nemen de hersenen geen nieuwe informatie meer op. De beste manier om dan even te ontspannen is niet Facebook checken of een televisieserie bekijken, maar een beetje bewegen door bijvoorbeeld een blokje om te wandelen. Uit onderzoek van de universiteit van Illinois blijkt zelfs dat studenten die naar hun examenlocatie wandelen beter presteren op dezelfde test dan studenten die op voorhand nauwelijks bewogen hebben.

Corrigeer