Fit & Gezond

Zijn twee glazen alcohol per dag te veel?

Zijn twee glazen alcohol per dag te veel?

Foto: Shutterstock

Hoeveel alcohol mag je drinken zonder dat je hart eronder lijdt? Een nieuwe studie aan de universiteit van de Harvard Medical School en het Women’s Hospital in Brigham zocht het uit en ontdekte dat een beetje alcohol het hart helpt, te veel verzwakt het orgaan. Wij vroegen aan cardioloog Christiaan Vrints, verbonden aan het UZ Antwerpen, of dat klopt.

Een team wetenschappers onder leiding van Scott Solomon bestudeerde de drinkgewoonten van 4.466 mannen en vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 76,5 jaar. Daaruit blijkt dat hoe meer de deelnemers dronken, hoe groter de kans was dat ze abnormale veranderingen vertoonden in de structuur van hun hart. Bij mannen moest het hart na twee drankjes van 14 gram (zo’n 33 cl) iets harder pompen dan niet-drinkers om dezelfde hoeveelheid bloed in het lichaam te stuwen. Dat kan er op termijn toe leiden dat het hart groter wordt en verzwakt. Bij vrouwen treden deze subtiele veranderingen al op na één drankje per dag.

Cardioloog Christiaan Vrints zegt dat een beetje alcohol het hart helpt om beter te functioneren. ‘Wijn bijvoorbeeld, bevat net zoals koffie en thee een aantal stoffen die het oxidatieproces van cholesterol tegengaan’, zegt hij. De specialist staaft zijn verklaring ook aan de hand van de Franse paradox. ‘Hart- en vaatziekten komen minder voor in zuiderse landen zoals Frankrijk. Zij eten voeding met veel verzadigde vetten, denk aan een bord kaas als dessert. Maar ze drinken ook veel rode wijn die veel antioxidanten bevat. ‘Ik vertel patiënten soms dat ze gerust een paar glazen rode wijn mogen drinken op mijn gezondheid’, klinkt het. De keerzijde van deze medaille: alcohol heeft ook invloed op andere organen zoals de lever. De Fransen worden dan weer meer geconfronteerd met levercirrose.

Vrints voegt eraan toe dat te veel alcohol het hart wel degelijk verzwakt, zoals in de studie wordt beweerd. Maar hoeveel glazen je precies mag drinken is volgens hem afhankelijk van persoon tot persoon. ‘Het heeft met je metabolisme te maken. De ene persoon kan meer verdragen en alcohol sneller afbreken dan de andere.’ Eén ding is voor Vrints wel overduidelijk: alcoholisme is enorm toxisch voor het hart. ‘Als je gaat bingedrinken vergiftig je jouw hart. Het zet uit waardoor het orgaan minder goed kan pompen. Wie veel drinkt, krijgt ook onvoldoende gezonde voeding binnen. Alcohol fungeert dan als het ware als ‘glazen boterhammen’ die veel calorieën bevatten en je hongergevoel temperen, maar je tegelijk opzadelen met vitaminetekorten. Een tekort aan vitamine B1 zal het hart ook verzwakken. Vrints legt uit dat het niet uitzonderlijk is dat iemand na een zwaar weekend wordt opgenomen met hartritmestoornissen. Als je wil genieten van alcohol, dan doe je het volgens de cardioloog beter met mate.

Ook leverspecialist Hans Van Vlierberghe, verbonden aan het UZ in Gent denkt er zo over. Eerder zei hij aan ons dat er na een dag met alcohol best een paar alcoholloze dagen volgen. ‘Die vrije dagen voorkomen dat je lever continu onder stress staat’, klonk het.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees