Coucke lanceert wegwerpchip om bloed te testen: ‘Mijn mooiste investering’

Coucke lanceert wegwerpchip om bloed te testen: ‘Mijn mooiste investering’

Foto: BELGA

Marc Coucke investeert in een wegwerpchip die mensen toelaat om zelf hun bloedwaarden te testen. Die worden dan draadloos naar een smartphone gestuurd. Dat maakte hij donderdag bekend op een persconferentie in Leuven. ‘Dit is mijn mooiste investering’, zegt hij.

De wegwerpchip zal de naam miLab dragen en is bedoeld voor preventief gebruik. Door de 10 euro kostende chip met een naaldje in je vinger te prikken, kun je zelf je bloed testen, bijvoorbeeld op cholesterol, kanker, hiv, ebola en veel meer. De test duurt zo’n 15 minuten en de resultaten worden daarna draadloos doorgestuurd naar een smartphone. Onder andere in ontwikkelingslanden kan zoiets een wereld van verschil maken.

‘Dit wordt een gamechanger in de wereld van de gezondheidszorg, meer bepaald in de medische diagnostiek’, zei Coucke op de persconferentie. ‘Dit is mijn mooiste investering tot nu toe.’

De chip wordt ontwikkeld door het nieuwe bedrijf Midiagnostics. Dat wordt opgericht door de investeerders Marc Coucke, PMV, Imec, Michel Akkermans en de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit. Zij pompen samen 60 miljoen euro in de nieuwe technologie en dit jaar komen er daardoor 50 nieuwe jobs bij. Ze hopen de chip binnen een kleine vier jaar op de markt te kunnen brengen.

Met die nieuwe investering komt Coucke zijn belofte na om geld te pompen in bedrijven die het nodig hebben om mensen te kunnen helpen en werkgelegenheid te creëren. Sinds de verkoop van Omega Pharme heeft hij zo al in zeven bedrijven geïnvesteerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees