Meer dan helft van Belgen voelt zich ’s nachts onveiliger dan vijf jaar geleden

Meer dan helft van Belgen voelt zich ’s nachts onveiliger dan vijf jaar geleden

Foto: Shutterstock

Bijna 6 op 10 Belgen (56 procent) voelen zich ‘s nachts onveiliger dan in 2010. Dat blijkt donderdag uit een enquête die Test-Aankoop tussen november 2014 en januari 2015 bij 2.800 landgenoten afnam. Voor 4 op 10 veranderde niets.

Tussen 2010 en 2014 was 40 procent van de ondervraagden naar eigen zeggen slachtoffer van strafbare feiten. De meest voorkomende waren autovandalisme (13 procent), diefstal zonder geweld van portefeuille of handtas (11 procent), inbraak (10 procent) en fietsdiefstal- of beschadiging (10 procent). Daarnaast kwam ook lichamelijke agressie voor (8 procent), naast diefstallen van spullen uit de wagen (6 procent), ‘bedreiging, chantage, afpersing’ (6 procent) en vernielingen aan de woning (6 procent). 0,6 procent was slachtoffer van een verkrachting.

In 8 procent van de gevallen ging het plegen van het misdrijf gepaard met fysiek geweld, in 34 procent met psychologisch geweld. 11 procent kreeg nadien medische verzorging, van wie 1 op 5 op de spoeddienst. 1 op 3 kampte nadien met posttraumatische stress.

Niet in staat te werken

De misdrijven die voor de zwaarste posttraumatische stress zorgen zijn verkrachting en stalking. Opvallend is dat 15 procent van alle slachtoffers naar aanleiding van het voorval niet in staat was om te gaan werken, en gemiddeld 2 dagen thuis bleef.

Ook springt in het oog dat ruim 30 procent van de slachtoffers geen aangifte deed. De meeste aangiften gingen over autodiefstal en carjacking, maar zware strafbare feiten zoals racisme, seksueel misbruik zonder verkrachting en verkeersagressie werden in slechts minder dan 40 procent van de gevallen aangegeven. 64 procent van de slachtoffers deed dit niet omdat gedacht werd dat er toch geen gevolg zou aan worden gegeven. Anderen zagen dan weer op tegen de ingewikkelde procedure, hadden geen vertrouwen in de politie, of vonden de feiten niet ernstig genoeg. Wie wel aangifte deed, was wel vrij tevreden over de aanpak van de politie.

Corrigeer

NIEUWS