Clandestiene taxichauffeurs al jaren ongestraft aan het werk

Taxichauffeurs luchthaven hebben schrik: ‘het is één grote maffia’

Taxichauffeurs luchthaven hebben schrik: ‘het is één grote maffia’

Let goed op in welke taxi je stapt aan de luchthaven. Foto: ddl

Zaventem -

Taxichauffeurs vechten soms letterlijk voor hun brood aan Brussels Airport. Ze krijgen al jaren af te rekenen met taxibestuurders die zwartwerken. Toch wordt er nauwelijks iets aan het probleem gedaan. ‘Iedereen is bang van die taximaffia’, zeggen de officiële chauffeurs.

Het is iets na middernacht wanneer we vanuit Lissabon op Brussels Airport landen. Verlangend naar een verkwikkende nachtrust, haasten we ons naar de aankomsthal. Daar worden we meteen aangeklampt door een man, Ali (als dat al zijn echte naam is, nvdr.), in afgeleefde spijkerbroek en T-shirt.

Zwartwerk

‘Taxi?’ vraagt hij ons. We besteden weinig aandacht aan de louche man. Amper enkele meters verderop spreekt een andere man in kostuum ons aan. Hij draagt een badge van Taxi Verts om zijn hals. Zijn naam staat onleesbaar op de rugzijde van de badge. Hij biedt ons een taxirit huiswaarts aan. Eerst voor de vaste prijs van 30 euro, maar al snel zakt hij naar 25 euro. We gaan akkoord en even later zitten we dan toch bij Ali in de wagen voor de rit naar huis. Een voertuig zonder taxiopschrift, taximeter of enige vorm van identificatie. Pas thuis beseffen we, tot onze ergernis en grote spijt, dat we de zwartwerksector een handje hebben geholpen.

‘Dat is al jaar en dag de normale gang van zaken’, zegt Patrick Charels van Taxi Walter dat wel officieel klanten mag vervoeren vanuit de luchthaven. ‘Het is pure piraterij. Het gaat vaak om kleine zelfstandigen die illegaal klanten proberen te ronselen.’

Corrigeer

NIEUWS