Expert Belgocontrol: ‘Uitrusting recent en goed onderhouden’

Expert Belgocontrol: ‘Uitrusting recent en goed onderhouden’

Foto: BELGA

‘De uitrustingen van Belgocontrol zijn van een recente datum en goed onderhouden, en hun design staat op dit moment niet ter discussie.’ Dat zijn de eerste bevindingen van een onafhankelijke expert waar Belgocontrol beroep op deed om een onderzoek in te stellen naar de oorzaken van de elektriciteitspanne van woensdag, zo laat het bedrijf donderdag in een persbericht weten.

Woensdagochtend deed zich bij Belgocontrol een overspanning voor tijdens een maandelijkse verificatie naar de goede werking van de noodstroomgroepen. Die overspanning beschadigde de elektrische beveiligingssystemen van het verkeersleidingscentrum, waardoor het geef stroom meer kreeg.

‘De elektrische installatie, die een tiental jaar oud is, maakte het voorwerp uit van een certificering door een erkend organisme in juni 2014. Die certificering wordt om de vijf jaar uitgevoerd’, vervolgt het bedrijf.

Analyse

Een grondige analyse zal het mogelijk moeten maken de precieze oorzaken van het incident te achterhalen om de nodige conclusies te trekken en de geschikte maatregelen te treffen, luidt het verder.

Sinds woensdagavond draait het verkeersleidingscentrum op 75 procent van zijn operationele capaciteit. Alle vluchten kunnen opnieuw worden uitgevoerd, hoewel wat vertraging altijd mogelijk is. Het zou nog enkele dagen kunnen vergen voor de capaciteit opnieuw 100 procent haalt.

Belgocontrol stelt ‘alles in het werk om de oorzaak van dit incident te achterhalen en op die basis de nodige maatregelen te treffen.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees