Belgische kunstenaar ziet videokunstwerk met naakt gecensureerd in Athene

Een videokunstwerk van de Belgische kunstenaar Kris Verdonck, waarbij sinds 21 mei twee monumentale naakte lichamen geprojecteerd worden op een privégebouw in het centrum van Athene, is gecensureerd nadat een orthodoxe priester naar de politie was gestapt. De artiest, die benadrukt dat de beelden geen enkele seksuele connotatie hebben, betreurt de inmenging van de kerk.

Volgens Verdonck verwijst het werk 'Stills', met projecties van naakte, getatoeëerde lichamen van 24 bij 15 meter, naar de Griekse kariatiden, gebeeldhouwde vrouwenfiguren die dienst deden als zuilen.

'De kariatiden zijn meestal afbeeldingen van krachtige mannen of vrouwen, die symbool staan voor het aanhangen van een religieuze, politieke of financiële macht. De kariatiden die ik heb geprojecteerd, zijn integendeel gewone mensen die gebukt gaan onder het systeem dat ze zouden moeten vertegenwoordigen en dat hen opsluit. ‘Stills’ gaat over het bestaan van de hedendaagse mens, zijn plaats in de wereld en de moeilijkheden die hij heeft om zich aan te passen aan de huidige politieke en economische toestand', aldus Kris Verdonck.

Corrigeer

MEER NIEUWS