Jouw genen bepalen mee of jouw relatie stand houdt

© Shutterstock

Sommige koppels lijken altijd maar ruzie te maken, maar slagen er wel probleemloos in om hun relatie terug op het goede spoor te leiden. Bij andere koppels leiden slechts een paar verhitte discussies dan weer tot een onvermijdelijke breuk. Onderzoekers van de Universiteit van Californië ontdekten dat een genetische component mee bepaalt hoe je op ruzies met je partner reageert.

VVA

Of je als koppel al dan niet veel ruzie maakt, hoeft geen indicator te zijn voor jouw relationele geluk. Hoe je met de ruzies omgaat, speelt echter een veel grotere rol. Zoveel lijkt logisch. Onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië, Berkeley, vroegen zich af of een genetische component dat verantwoordelijk is voor het transport van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon, kan voorspellen hoe je met relatieproblemen omgaat.

Iedereen beschikt immers over twee dergelijke genetische transportcomponenten, die weliswaar zowel in een korte als lange vorm voorkomen. Personen die over de korte vorm beschikken, krijgen een lagere dosis serotonine toegediend dan personen met een lange vorm en ervaren dus minder snel een geluksgevoel. Maar hoe beïnvloedt dit nu hun relaties?

Wel, binnen een relatie worden deze personen meer beïnvloed door negatieve gevoelens, zoals woede, verdriet of afkeer. Voor hen is het dan ook niet zo gemakkelijk om de negatieve emoties tijdens én na een ruzie van zich af te schudden. Maar dit betekent zeker niet dat koppels hierdoor onvermijdelijk uit elkaar dienen te gaan, benadrukt Dr. Robert Levinson, hoofd van het onderzoeksteam: 'Wanneer koppels ook gelukzalige momenten delen, zullen de negatieve emoties na een verloop van tijd uitgevaagd worden.'

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie