Medisch document moet volledig worden aangepast

Voorschrift voor bril schendt uw privacy

Het voorschrift voor een bril dat oogartsen u mee naar huis geven, moet volledig worden aangepast. Om het document correct in te vullen, waren oogartsen soms verplicht hun medisch beroepsgeheim te overtreden, wat hen op kritiek van de Orde van Geneesheren kwam te staan.

Het is een haast artistiek medisch voorschrift, dat de oogarts u mee naar huis geeft, gelet op de vele cirkels dat het document bevat. Maar het medisch brilvoorschrift, zoals het document heet, moet compleet worden herwerkt, zo bevestigt minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD). Oogartsen klaagden immers aan dat ze, om het document correct in te vullen, hun medisch beroepsgeheim moesten overtreden.

Aandoening

Een oogarts bevestigt: ‘Om het document wetmatig in te vullen, moest in sommige gevallen op het document worden gezet aan welke aandoening de patiënt leed. Maar dat document gaat vervolgens door veel handen: handen die er eigenlijk geen zaken mee hebben welke aandoening mijn patiënt heeft. We konden echter niet anders: vulde je het formulier niet volledig in, dan riskeerde je patiënt geen tussenkomst te krijgen.’

Corrigeer

MEER NIEUWS