Léonard vertrekt wellicht uit België

Léonard vertrekt wellicht uit België

Foto: pol de wilde-corelio

Nadat de paus voor hem een opvolger heeft benoemd, zal aartsbisschop Léonard wellicht ons land verlaten. Dat heeft hij maandag in een gesprek met Ring-TV, de regionale tv-zender voor Halle-Vilvoorde, gezegd in de marge van een bezoek aan een school in Dilbeek. Léonard verwacht dat de procedure voor de benoeming van de opvolger een paar maanden zal aanslepen.


'Ik zal nadien actief blijven, maar niet meer in het bisdom Namen of Mechelen-Brussel. En wellicht ook niet in België. Ik ben van plan om ergens anders te gaan leven en te blijven werken als bisschop, zoals het kan', aldus aartsbisschop André-Joseph Léonard in een gesprek met Ring-TV zonder hierbij details te geven over plaats van zijn nieuwe bestemming. Eerst was gezegd dat hij na zijn pensioen eerst naar een abdij in Marche-les-Dames zou verhuizen en daarna ‘zijn diensten zou verlenen’ aan een bedevaartsoord.

Léonard is vorige maand 75 jaar geworden, en volgens het kerkelijk recht moest hij dan zijn ontslag bij de paus aanbieden. Die heeft dat maandag na zo’n drie weken aanvaard. Léonard blijft wel in functie tot zijn opvolger is aangeduid. Maar zijn opvolging zal wellicht een pak sneller gaan dan bij Danneels, die daar twee jaar op moest wachten.

Wie de opvolger van Léonard wordt, is nog onduidelijk. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen, heeft de beste kaarten: populair, ook bij niet-gelovigen, door zijn progressieve ideeën. Een mogelijk alternatief is Jozef De Kesel, bisschop van Brugge.

Ook de twee bisschoppen met een Sant’Egidio-stempel – Jean-Pierre Delville van Luik en Leon Lemmens, hulpbisschop in het aartsbisdom – worden genoemd. Hun sociaal profiel past helemaal bij paus Franciscus.

Léonard was vijf jaar geleden duidelijk de keuze van de vorige paus, Benedictus. Bij de huidige paus Franciscus ligt hij niet echt in de bovenste schuif wegens te conservatief. 

Corrigeer

MEER NIEUWS