Fit & Gezond

Doorbraak in bestrijding van dodelijkste kanker

Doorbraak in bestrijding van dodelijkste kanker

Foto: ss

De medische wetenschap staat voor een belangrijke doorbraak in de strijd tegen kanker. Onderzoek heeft aangetoond dat het medicijn Nivolumab de levensverwachting van patiënten met longkanker kan verdubbelen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sterven jaarlijks net geen 1,6 miljoen mensen aan longkanker, het is zo de meest dodelijke kanker ter wereld. Als chemotherapie niet aanslaat, zijn er namelijk geen echte alternatieve behandelingen meer. De kankercellen kunnen dan hardnekkig woekeren omdat ze een proteïne (PD-L1) aanmaken die het immuunsysteem uitschakelt.

Het medicijn Nivolumab slaagt er echter in om de natuurlijke afwerende werking van het lichaam te herstellen. Het schakelt bij kankercellen de productie van PD-L1 uit en zo stijgt de levensverwachting van patiënten met longkanker aanzienlijk. Dit bleek uit een onderzoek bij 582 patiënten in Groot-Brittanië en de Verenigde Staten.

Alle proefpersonen bevonden zich al in het derde stadium van longkanker, nadat andere behandelingen hadden gefaald. Gemiddeld leeft zo’n patiënt dan nog 9,4 maanden. Na de toediening van het medicijn, steeg de levensverwachting echter tot 12,2 maanden. Bij sommige patiënten, waarbij de kankercellen een hoge dosis PD-L1 produceerden, verdubbelde de levensverwachting zelfs tot 19,4 maanden.

Een ander wereldwijd onderzoek bij 945 patiënten met huidkanker heeft aangetoond dat een behandeling met twee medicijnen, naast Nivolumab ook Ipilimumab, de vooruitgang van de kanker met een jaar tijd kan vertragen. Bij bijna 60 procent van de patiënten zouden vergevorderde tumoren aanzienlijk verschrompeld zijn.

In de Verenigde Staten is Nivolumab nu al herkend als middel voor kankerbestrijding, maar meer onderzoek blijft nodig. Zo is nog niets geweten over de langetermijneffecten op het immuniteitssysteem. Bovendien is een behandeling met medicijnen erg duur en rijzen er vragen over de terugbetalingsmogelijkheden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees