Scholen slaan alarm over nieuw buitengewoon onderwijs

Scholen slaan alarm over nieuw buitengewoon onderwijs

Directrice Rita De Leenheer (rode trui, m.) van de Zonnepoort in Gent vreest dat ‘haar’ kinderen in een gewone school zullen worden gepest. Foto: Carlo Coppejans

Zo veel mogelijk kinderen met een lichamelijke of verstandelijke handicap moeten naar gewone scholen gestuurd worden. Dat is het opzet van het nieuwe M-decreet, dat op 1 september écht van start gaat. Zowel schooldirecteurs als ouders trekken aan de alarmbel.

De inschrijvingen zijn nog lang niet definitief, maar het is nu al duidelijk: het aantal leerlingen in het buitengewoon onderwijs krimpt. De meeste scholen merken het, zo blijkt uit een rondvraag van onze redactie. Sommige basisscholen verliezen tot bijna de helft van hun leerlingen in twee jaar tijd.

Dat heeft alles te maken met de invoering van het zogenaamde M-decreet op 1 september. De centra voor leerlingenbegeleiding (CLB) moeten zo veel mogelijk kinderen met een leerstoornis of verstandelijke of lichamelijke handicap doorsturen naar gewone scholen.

Niet voor iedereen

En dat veroorzaakt grote onrust bij de directeurs van het buitengewoon onderwijs. Ze zijn niet tegen inclusie op zich, maar ze vinden dat de leerlingen die nu in het buitengewoon onderwijs zitten, daar thuishoren. Want er zitten al zo’n 15.000 zorgkinderen in gewone scholen. ‘De overheid verspreidt de boodschap dat inclusie er voor iedereen is. Ouders horen dat graag, maar de realiteit is anders’, zegt Rita De Leenheer van De Zonnepoort in Gent.

In haar stedelijke basisschool voor type 2daalde het aantal leerlingen van 159 in 2013 naar vermoedelijk 105 komend schooljaar. Ze vreest dat leerlingen die nu nog openbloeien in haar school kopje-onder zullen gaan in het gewoon onderwijs. ‘Kinderen met een ernstige mentale handicap worden in een gewone school geplaagd.’

Corrigeer

MEER NIEUWS