Kamerdebat over Doel 1 en 2 opgeschort nog voor het begonnen was

Marie-Christine Marghem (MR) Foto: BELGA

Kamervoorzitter Siegfried Bracke heeft woensdag het plenaire debat over de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 noodgedwongen moeten opschorten nog voor het begonnen was. De oppositiepartijen hadden een reeks amendementen ingediend, en dwongen af dat de Raad van State zich er eerst over moet uitspreken.

Een coup de théâtre, anders kan je wat zich in de Kamer afspeelde niet omschrijven. De meerderheid had zich namelijk opgemaakt voor een nachtelijke marathonzitting over het wetsontwerp van minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR). Tot bleek dat de oppositie een gecoördineerde aanval had opgezet om het debat te schorsen. 

Concreet dienden PS, SP.A, Ecolo-Groen en CDH een reeks amendementen in die ze eerst aan de Raad van State wilden laten voorleggen. Met meer dan vijftig oppositieleden slaagden ze daar ook in, al moesten juristen van de Kamer wel eerst nog even uitzoeken hoe de vork nu weer precies aan de steel zat. 

De Raad van State heeft nu vijf dagen de tijd om zich over de kwestie uit te spreken. Toch kan het langer duren, want de teller begint pas te lopen wanneer alle documenten binnen zijn. En niet alleen zijn het er nogal wat, ze moeten ook nog worden vertaald door de diensten van de Kamer. Bracke hoopt volgende week de draad weer te kunnen oppikken, maar zeker is hij niet.

Omstreden

Het wetsontwerp dat voorlag is omstreden. Zo omstreden, dat Marghem zich twee weken geleden moest verantwoorden in een uitzonderlijke Kamercommissie, als gevolg van de politieke storm die ze had opgewekt.

De oppositie verweet haar verschillende zaken. De minister zou verschillende keren hebben gelogen over de manier waarop een juridische nota over de levensduurverlenging tot stand kwam, en een aantal documenten hebben achtergehouden. Daarbij onder meer een advies van een advocatenbureau en een extra advies van de Raad van State, dat nochtans blootlegde dat Doel 1 heropenen vóór de komende winter zo goed als onmogelijk wordt. Het was overigens niet alleen de oppositie die Marghem donderdagochtend ter verantwoording riep. Ook de coalitiepartners en zelfs haar eigen partij MR wilden snel transparantie.

Temperament

Tot de orde werd Marghem echter niet geroepen, Marghem bleef achteraf de steun genieten van de voltallige regering. Ze bood ook niet haar excuses aan, omdat volgens haar van fouten of leugens nooit sprake was. Het enige wat ze wél wilde toegeven, was dat haar temperament ‘misschien tot wat ongenoegen had geleid bij de oppositie’.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees