Supermarkt moet straks al uw blikjes en plastic flessen aannemen

Supermarkt moet straks al uw blikjes en plastic flessen aannemen

Foto: rr

Statiegeld op plastic drankflessen en drankblikjes wordt wel heel concreet, nu blijkt dat Vlaams leefmilieuminister Joke Schauvliege (CD&V) tot in detail een van de voorgestelde scenario’s laat uitwerken. Om de kleinhandel te ontzien, worden enkel grote supermarkten verplicht de drankverpakkingen in te zamelen. Op termijn wordt er ook aan gedacht statiegeld te heffen op alle glazen flessen en drankkartons.

De Vlaamse regering nam zich bij haar aantreden voor na te denken over de invoering van statiegeld op plastic flessen en blikjes. Ze wil daarmee iets doen aan de duizenden tonnen zwerfvuil langs onze wegen, wat jaarlijks 60 miljoen euro kost om op te ruimen. Steden als Antwerpen en Gent gaven onlangs aan grote voorstander te zijn van statiegeld, net vanwege dat zwerfvuil.

Na uitgebreid studiewerk wordt de invoering van dat statiegeld wel heel concreet, nu Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) opdracht heeft gegeven een van de mogelijke scenario’s tot in het kleinste detail uit te werken.

Het scenario houdt in dat er statiegeld –tussen 0,10 en 0,50 euro – wordt geheven op alle plastic drankverpakkingen, ongeacht hun grootte, en ook op alle drankblikjes. In Nederland bijvoorbeeld is er enkel statiegeld op grote verpakkingen. Maar dat leidde tot onduidelijkheid bij consumenten.

Mensen zouden met hun gebruikte flesjes en blikjes naar de grote supermarkten moeten. Die worden in dit scenario verplicht om via statiegeldmachines die verpakkingen terug te nemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees