Hevige gevechten in Oekraïne: ‘Vredesproces aan flarden geschoten’

Hevige gevechten in Oekraïne: ‘Vredesproces aan flarden geschoten’

Foto: AP

In Oost-Oekraïne is het geweld tussen regeringstroepen en pro-Russische rebellen opnieuw opgelaaid, ondanks het staakt-het-vuren dat in februari inging. Oekraïne en Rusland beschuldigen elkaar, terwijl het Westen een nieuwe spiraal van geweld vreest.

De voorbije 24 uur zijn er in het oosten van Oekraïne zeker 24 mensen om het leven gekomen. Volgens de pro-Russische militanten zijn 14 rebellen en 5 burgers gedood. Kiev maakt gewag van vijf gesneuvelde Oekraïense militairen. Er is sprake van tientallen gewonden.

Zware wapens

Volgens de regering in Kiev zijn de pro-Russische rebellen in de buurt van Mariinka, op een twintigtal kilometer van Donetsk, met een ‘nieuw grootschalig offensief’ gestart.

Waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bevestigen dat de separatisten zware artillerie naar de regio van Donetsk hebben gebracht, wat tegen de afspraken is van het vredesplan van Minsk.

In de Wit-Russische hoofdstad spraken de conflictpartijen medio februari onder meer af zware wapens terug te trekken van de frontlinie.

Provocatie

Beide strijdende kampen beschuldigen elkaar van de heropflakkering. In het parlement herhaalde de Oekraïense president Petro Porosjenko dat er 9.000 Russische militairen op Oekraïense grondgebied zijn. Het leger moet klaar zijn voor een Russische invasie, zei hij.

Rusland acht op zijn beurt Oekraïne verantwoordelijk voor het nieuwe geweld. ‘Voor zover wij kunnen oordelen is het door provocatie van de Oekraïense strijdkrachten daartoe gekomen’, zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken zegt dat het vredesproces aan flarden dreigt geschoten te worden door de ‘daden van Kiev’. Het Kremlin beschuldigt Kiev ervan dat het de nieuwe gevechten heeft uitgelokt omdat de EU de sancties tegen Rusland gaat bespreken.

Uit westerse hoek klinkt vooral ongerustheid. De EU roept alle partijen op om zich aan het staakt-het-vuren te houden.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees