Nauwelijks belangstelling voor staatsbon

Nauwelijks belangstelling voor staatsbon

Foto: Photo News

Met de uitgifte van de meest recente staatsbons is slechts 3,02 miljoen euro opgehaald. Dat is nog minder dan vorige keer. Daarmee is de doelstelling om dit jaar 250 miljoen euro op te halen ver weg.

Dat blijkt uit cijfers die het Agentschap van de Schuld heeft gepubliceerd. Van 26 mei tot en met 3 juni konden kopers zich melden voor een bon op tien jaar, met een rente van 0,8 procent. Dat is echter een brutorente, waar ook nog 25% roerende voorheffing afgetrokken moet worden. Netto komt de rente zo dus op 0,6 procent.

De rente is weliswaar iets hoger dan bij de vorige uitgifte in maart, toen de brutorente slechts 0,6 procent op 10 jaar bedroeg. Maar op sommige spaarboekjes is de rente nog steeds hoger dan de rente op de staatsbon, wat het waardepapier voor veel beleggers weinig aantrekkelijk maakt.

De afgelopen periode werd in totaal voor 3.020.100 euro aan staatsbons gekocht. Bij de uitgifte van maart werd nog 3,5 miljoen euro opgehaald. In december werd er nog 1,1 procent rente geboden. Beleggers tekenden toen voor meer dan 10 miljoen euro in.

De belangstelling voor de staatsbons is sinds de rente enkele jaren geleden sterk begon te dalen ook in vrije val. Het historische hoogtepunt is de zogenaamde Letermebon, waar toen voor 5,7 miljard euro werd ingetekend tegen een rente van tussen de 3,5 en 4,2 procent. Maar ook dat was eigenlijk al een uitzondering.

Financieringsplan

De lage opbrengst is wel een streep door het jaarplan van het Agentschap van de Schuld. Eind vorig jaar klonk nog dat het doel was om de opbrengst uit Staatsbons aangeboden aan particulieren te verhogen tot zo’n 250 miljoen euro. Maar door de lage rente lijkt dat nu helemaal onrealistisch. Halverwege het jaar is na twee uitgiftes nog maar iets meer dan 6,5 miljoen euro binnen. Ter vergelijking: vorig jaar werd in totaal 50 miljoen euro opgehaald, het jaar daarvoor 66 miljoen euro.

Toch dreigt er geen probleem voor de overheidsfinanciën. Verreweg het grootste deel van de leningen wordt gefinancierd met zogenaamde OLO’s, obligaties voor institutionele beleggers. Die tekenen wel nog vlot in op de Belgische staatsleningen. ‘We hebben al meer dan 60 procent opgehaald van wat we dit jaar wilden ophalen’, aldus directeur Jean Deboutte.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees