Geplande loonsverhoging voor kappers uitgesteld

Geplande loonsverhoging voor kappers uitgesteld

Foto: ss

Werknemers van kapperszaken zullen een beloofde loonsverhoging niet dit jaar krijgen, maar in 2016 en 2017. Vakbonden en werkgevers hebben daarover een akkoord bereikt, meldt de Unie van Belgische Kappers (UBK).

In 2012 werd beslist om kapperspersoneel een loonsverhoging toe te kennen van 3 euro per uur. 'We waren al jaren het slechtst betaalde beroep van België', aldus Jef Vermeulen, ondervoorzitter van de UBK, over die beloofde loonsverhoging.

De loonsverhoging was verspreid over drie jaar, in verschillende tranches van 0,75 euro. De laatste verhoging was gepland voor 1 juli van dit jaar.

Door de stijgende loonkost dreigde de sector echter in ademsnood te komen, aldus Vermeulen. Na lange onderhandelingen werd dan ook een akkoord bereikt over uitstel van de laatste tranche. Die zal in drie schijven worden uitbetaald: op 1 januari 2016, op 1 juli 2016 en op 1 juli 2017. 'Zo krijgt de kapper-ondernemer zuurstof, en het personeel toch de beloofde opslag, maar iets later', zegt Vermeulen.

Het gaat om zo’n 5.000 kapperszaken met personeel, met gemiddeld een drietal medewerkers per kapsalon, samen dus goed voor zowat 15.000 kappers.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees