Baron Luc Vansteenkiste genoemd in fraudedossier

Oud-voorzitter VBO ontving zwart geld

Oud-voorzitter VBO ontving zwart geld

Foto: pn

Baron Luc Vansteenkiste, die in 2013 zijn Fortis-proces afkocht, was betrokken in een zwartgeldcircuit bij schuimrubberfabrikant Recticel. Hij ontving 1,3 miljoen euro, maar claimt het geld niet gehouden te hebben.

Na de Fortis-affaire, waar Luc Vansteenkiste als Fortis­bestuurder ervan verdacht werd om gevoelige informatie over de nakende nationalisering gelekt te hebben, blijkt er een tweede zaak te zijn waarin de voormalige topman van het VBO persoonlijk genoemd wordt. Recticel was in de periode 2001 tot 2010, toen het bedrijf geleid werd door Luc ­Vansteenkiste, betrokken bij fraude. Er werd een systeem van zwart geld gebruikt om mensen op de fiscaal minst ­belaste weg een extraatje toe te stoppen.

Het bedrijf stootte ­begin 2013 op de fraude maar bleef er vrij vaag over. Recticel hanteerde de term ‘bepaalde onregelmatigheden in een dochteronderneming’ en wees erop dat het om slechts 3,6 miljoen euro of 0,02 procent van de opbrengsten ging. Over de aard van de fraude en wie er beter van werd, werd niets gezegd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees