Brouwerij Wilderen: van bier tot eau-de-bière

Sint-Truiden - Een traditionele maar vooral moderne brouwerij-alcoholstokerij. Zo kunnen we brouwerij Wilderen omschrijven. Na de opstart van de huidige zaak in 2011 heeft Limburg er een zoveelste toeristische trekpleister bij.

‘Dankzij ons mooi terras lokken we veel fietsers naar hier’, zegt gids Jean-Pierre Hermans. ‘De nabijheid van het fietsroutenetwerk is natuurlijk een geschenk. Veel mensen parkeren hun auto hier op de parking en maken een fietstocht door de bloesemstreek van Sint-Truiden. Brouwerij Wilderen is dan een ideale tussenstop. Hoewel die tussenstop bij veel mensen wel eens kan uitlopen’, lacht Hermans.

Topkwaliteit

Naast de schitterende locatie en de boeiende geschiedenis kan je bij Brouwerij Wilderen natuurlijk ook terecht voor bieren of andere destillaten. ‘De bieren die hier gestookt worden zijn van topkwaliteit. Vooral de Tripel Kanunnik – een donker bier – is erg in trek bij de bezoekers. Daarnaast hebben we nog een blond bier met een lager alcoholvolume: Wilderen Goud. Ook Wilderen Kriek is een echte dorstlesser en wordt vaak gedronken in de zomer. Tenslotte hebben we nog onze Wilderen Cuvée Clarisse, een sterker robijnrood bier van 9,2%.’

Naast de bieren maakt de brouwerij ook eigen destillaten zoals gin, whisky, jenever en eau-de-bière. ‘Gin en whisky zijn een nieuwe ontdekking voor deze streek. Vroeger werd er hier alleen maar jenever gestookt. Maar tegenwoordig gebruiken we onze installaties optimaal om meer producten te kunnen stoken’, legt Hermans uit. Ook kazen en patés zijn verkrijgbaar in de shop. ‘Die maken we wel niet zelf in de brouwerij. Voor de hopkaas gebruiken we wel kruiden en hop die we bij ons tripelbier gebruiken. Er is dus wel een link.’

Bezoek

De rondleidingen bij brouwerij Wilderen vinden elke zaterdag en zondag om 15 uur plaats. Volgens gids Jean-Pierre Hermans is het wel aangeraden om op voorhand te reserveren. Tijdens de week kunnen er ook rondleidingen georganiseerd worden, maar dat is dan enkel op aanvraag. Een rondleiding inclusief één consumptie kost 6 euro per persoon.

Klik hier om meer te weten over de bloesemstreek en de renovatie van brouwerij Wilderen.

 

 

Deze artikels maken deel uit van de bachelorproef van Yannick Haesevoets en Michiel Dierickx en vallen niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio