Atmosfeer vanavond ongunstig in Londen

Wiggins: 55 km of minder?

Wiggins: 55 km of minder?

Foto: Belga

Gaat hij vanavond door de ‘muur’ van de 55 km, of moet hij met minder tevreden zijn bij zijn aanval op het werelduurrecord. Sir Bradley Wiggins en vooral zijn teammanagement van Sky zijn er gerust in. Bradley tilt vanavond in één uur rijden het werelduurrecord naar een andere dimensie. Oud-collega Jens Voigt stelt dat Wiggins blij zal mogen zijn met 54 tot 54,5 km.

Volg de werelduurrecordpoging van Bradley Wiggins hier LIVE vanaf 19u30!

Ook toen Eddy Merckx in 1972 het werelduurrecord van de Deen Ole Ritter ging aanvallen, was iedereen er van overtuigd. ‘s Werelds beste zou toen door de magische grens van 50 km per uur gaan. Merckx - toen 27 - had een bijzonder mooi jaar achter de rug en was naar de tijd van toen vrij ‘wetenschappelijk’ bezig met de voorbereiding. De realiteit was anders. Merckx zette een grote prestatie neer, maar moest toch tevreden zijn met een record van 49,431 meter. Geen 50 km per uur dus. Volgens kenners had Eddy die oktoberdag in Mexico geen superdag, maar Merckx zelf noemde het toch het zwaarste uur dat hij ooit op de fiets had meegemaakt.

Wiggins heeft nu zijn doel dus gezet op 221 baanronden of 55 kilometer en 250 meter, waarmee hij op zijn beurt een nieuwe mijlpaal zou zetten, om als eerste op een redelijk conventionele fiets boven de 55 kilometer te gaan. Zijn landgenoot Chris Boardman reed in 1996 56,375 km, maar dat was op een fiets waarop de renner nog een meer aerodynamische positie kon innemen. Ergens in zijn achterhoofd denkt Wiggins zelfs aan die niet langer gehomologeerde 56,375 km die Chris Boardman vestigde, de grootste afstand die een mens ooit aflegde bij een uur fietsen. Boardman is nu één van de believers van de 55 km en meer en stelt dat Wiggins vanavond in Londen het werelduurrecord op ‘the next level’ - vrij vertaald een waanzinnig niveau, buitenaards - zal brengen.

Wiggins dagje ouder

Zaterdag werd de euforie rond die 55 km dan toch een beetje getemperd, met name door de pas afgezwaaide Jens Voigt. De Duitser verbeterde vorig jaar als eerste het werelduurrecord op de baan van Grenchen. Hij reed toen 51,110 km per uur in een soort promostunt als afscheid, al blijft het wel een prestatie. Zijn team Trek en Voigt grabbelden er nog aardig wat publiciteit mee, en sommigen zagen er ook al een stukje voorbereiding in voor een toekomstige recordpoging van ploeggenoot Fabian Cancellara.

Voigt stelde nu in een gesprek met Sky Sports dat Wiggins al blij mag zijn met een afstand van 54 km tot 54,5 km. Over de 55 km per uur gaan wordt volgens Voigt bijzonder moeilijk, omdat Wiggins niet op een fiets zit waarop hij de zogenaamde ‘Superman’-positie mag innemen, en de Britse ster er ook niet jonger op geworden is. Wiggins is 35 jaar.

Zet Wiggins vanavond een nieuw record op de tabellen, dan zijn er volgens Voigt op dit ogenblik slechts drie renners in het peloton die nog beter zullen kunnen. De Duitser denkt daarbij uiteraard in eerste instantie aan zijn vroegere ploegmaat Fabian Cancellara (34), Etixx-Quick Step hardrijder Tony Martin (30) en de jongere Italiaanse Movistar-renner Adriano Malori (27)

Ongunstig weer

Wiggins weet intussen wel dat hij op de wielerbaan vanavond het weer niet aan zijn zijde zal hebben. Hij valt het werelduurrecord dan wel aan op een gesloten piste, maar toch zal het weer een rol spelen. Lach of lach niet, maar vanavond hangt tussen 19.30 uur en 20.30 uur een hogedrukgebied over Londen. Een rem voor Wiggins, die zo bijna 500 meter verliest.

Wiggins weet dat zijn doelen hoog gegrepen zijn en dat hij ‘een perfecte storm’ nodig heeft, een dag waarop alles samenvalt: zijn fysieke prestatie, maar ook de externe omstandigheden. En dan is er nu al een kink in de kabel. Luchtdruk, uitgedrukt in millibar, is één van de doorslaggevende, prestatiebepalende elementen bij een uurrecordpoging. Blijkt dat Wiggins zijn record moeilijk slechter kon timen. Vanavond hangt boven Londen een hogedrukgebied, met piekwaarden van 1030 tot 1035 millibar. Dat is een maat die aangeeft hoe zwaar de lucht zal wegen op Wiggins. Op zich zegt dat weinig, maar ene Xavier Disley, een Britse PhD in de fysiologie, wist het in een bevattelijke statistiek te gieten. Hij rekende uit dat Wiggins alleen al omwille van die hoge luchtdruk tot 490 meter verliest in vergelijking met een normale dag. Geen detail, voor een record dat de limieten van het menselijke vermogen opzoekt.

Disley geeft ook nog aan dat de luchtdruk in de twintig dagen voorafgaand aan het record nooit eerder zo ongunstig was. ‘Temperatuur kan gecontroleerd worden in een Velodroom zoals die van Londen’, zegt hij. ‘De vochtigheidsgraad ook tot op zekere hoogte. Maar luchtdruk heb je niet in de hand. Helaas valt het uurrecord van Wiggins op een dag van extreem hoge druk. De hoogste van de voorbije twintig dagen.’

Het maakt dat de 55 kilometer-grens nog wat verder komt te liggen voor Wiggins. Toch zijn er nog altijd meer dan genoeg believers. Dave Brailsford, manager van Team Sky, ziet wel slaagkansen: ‘Cruciaal wordt het om tempo te rijden’, zegt hij. ‘Je wil niet te snel starten, maar tegelijk ook eindigen met een compleet lege tank. De meesters van de uithoudingsdisciplines, in fietsen, zwemmen of lopen, zijn degene die het best zijn in het vinden van een tempo. En ik ken niemand die daarin beter is dan Bradley. Dus ja, hij zal zeker en vast slagen.’

De werelduurrecordpoging van Wiggins kan u vanavond tussen 19.30 uur en 20.30 uur volgen op Sportwereld.be en op Eurosport.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.