Playmobilbaas overleden op 81-jarige leeftijd

Playmobilbaas overleden op 81-jarige leeftijd

Horst Brandstätter, de geestelijke vader van het populaire speelgoedmerk Playmobil, is afgelopen woensdag op 81-jarige leeftijd overleden na een korte ziekte. Dat heeft een woordvoerster van de fabrikant van het het speelgoedmerk Geobra-Brandstätter maandag pas bekendgemaakt.

Het bedrijf was in de 19de eeuw opgericht om onderdelen voor doodskisten te maken, maar ging onder Horst Brandstätter, die in 1952 in dienst kwam bij de firma die toen door twee ooms van hem werd geleid, een heel andere richting op. Brandstätter was de eigenaar van het bedrijf, dat in 1974 doorbrak op de speelgoedmarkt met de productie van de bekende plastic speelgoedfiguurtjes, die de hele wereld veroverden. In de jaren zeventig -midden in de oliecrisis- gaf hij zijn hoofdontwerper Hans Beck, die in 2009 overleed, de opdracht om een nieuw spelsysteem te bedenken. Zoveel mogelijk speelplezier, met zo weinig mogelijk gebruik van plastiek. Het resultaat: de 7,5 centimeter hoge playmobil-figuurtjes.

Beperkingen

Naast het speelplezier hebben de Playmobil-poppetjes ook geholpen bij het bespreekbaar maken van beperkingen. Zo bracht het bedrijf exemplaren van de figuurtjes in een rolstoel, met een blinde geleidehond en met een gehoorapparaat. De Playmobilfiguurtjes worden ook vaak gebruikt voor educatieve doeleinden. Zo trainden het Nederlandse leger Afghaanse rekruten in 2011 met behulp van de speelgoedfiguurtjes.

De Playmobilmannetjes zijn in meer dan honderd landen te koop. Ondertussen zijn al meer dan 2.8 miljard Playmobilpoppetjes verkocht. Het succes van de figuurtjes maakte het bedrijf tot de grootste speelgoedmaker van Duitsland. Vorig jaar had Geobra-Brandstätter een omzet van 596 miljoen euro. In Zirndorf, waar het bedrijf is gevestigd, is ook een Playmobil-themapark opgericht en er zijn ook Playmobil-parken in Athene, Malta, Florida en Parijs.

Horst Brandstätter was de enige eigenaar van Geobra-Brandstätter. Om de toekomst van de onderneming veilig te stellen heeft hij een stichting opgericht. Die stichting is nu eigenaar van het bedrijf.

In totaal werden reeds 2,8 miljard Playmobilfiguurtjes uitgebracht.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees